Societat

NURI DURAN

DIRECTORA DE NUDUKA

“Sentir-se guapes els dóna força per afrontar la malaltia”

Al capdavant del centre d'estilisme Nuduka a Girona, busca l'excel·lència i des de fa quatre mesos ofereix un servei de postisseria per a persones que perden els cabells per malaltia, amb un equip humà que encapçala Íngrid Sánchez.
Quan els cauen els cabells es rebel·len, però quan els poses el postís els veus la il·lusió
Com surt la idea d'anar més enllà d'un centre d'estètica?
Surt per la necessitat dels nostres clients. Vam obrir fa nou anys, i de seguida ens vam adonar que hi havia una necessitat i que no podíem donar resposta a la gent que perdia els cabells ja fos per accident, per l'efecte de la quimioteràpia per un càncer o per alopècies patològiques. Vam veure que calia buscar-hi solucions a través de l'especialització en el tractament de postissos i de recórrer fires per buscar el producte de màxima qualitat per un servei sensible. Cal aprendre la tècnica, perquè és com un sastre, com si fos un vestit a mida.
Què us expressen els clients quan perden els cabells per la malaltia?
Entenen que estan malalts i que han d'afrontar la malaltia, però quan els diuen que perdran els cabells, molts no ho accepten i es rebel·len. Els cabells són com una peça de roba, i quan els perden se senten despullats. Això fa que molts no s'atreveixin a sortir al carrer perquè els baixa l'autoestima.
En aquest punt deu tocar fer estilisme, però també psicologia...
Sí, perquè quan arriben ho fan amb una cuirassa, perquè no accepten el que els està passant. Els psicòlegs que ens assessoren sempre ens diuen que el que cal és escoltar-los i buscar la millor solució en cada cas.
La confiança en l'estilista és clau perquè el client se senti còmode?
Sí, te n'adones de seguida. Quan arriben no et coneixen i no se n'acaben de refiar, però quan comproven que els vols ajudar i assessorar perquè es vegin guapos i guapes de nou, tot canvia. L'important també és fer el seguiment durant tot el procés, que sol durar un any i mig, fins que els tornen a créixer els seus propis cabells. Cal fer un bon manteniment de les peces al llarg de tot aquest temps, perquè es continuïn veient bé, i cuidar-les és clau.
El moment de rapar-se deu ser molt dur...
Sí, ho és molt. A l'habitació on fem el tractament hi ha una cortina que tapa el mirall el dia que cal treure els cabells, i molt poques ho volen veure. Ens han arribat a dir que és més important la imatge dels cabells que la malaltia, perquè la malaltia ha estat una patacada molt dura, però quan els cauen els cabells s'enfonsen perquè és una altra patacada en aquest procés.
Un cop els poseu la perruca, veieu un canvi d'actitud?
El cert és que primer vénen molt espantades, perquè pensen en les perruques d'abans i ara han evolucionat moltíssim, queden molt naturals. Ara, també és veritat que quan es veuen guapes amb la peça posada la seva reacció és increïble. Veus de nou la il·lusió en la seva mirada.
Per a ells o elles és una injecció d'autoestima?
Totalment, per a ells o elles és molt important. Un cop duen la peça i s'han sentit bé i guapos, són capaços de fer una vida pràcticament normal, i l'autoestima i la força que els crea allò és sensacional.
Eviteu l'estigmatització i aquella mirada indiscreta...
Sí. No volen que la gent els pregunti, i amb els postissos només ho han d'explicar a qui volen. Per això és clau que se sentin bé per afrontar la lluita contra la malaltia.
Teniu assessorament dels metges; com us reben?
Ens atenen molt bé. Ens ajuden i ens donen suport constantment. És més, ens agraeixen que algú ajudi a sentir-se bé els seus pacients a través de la imatge, mentre ells fan el possible per curar-los la malaltia. També les associacions de familiars es mostren molt agraïdes per l'ajuda que els suposa.
Sobta la quantitat de casos que arribeu a atendre?
Et sorprèn molt. Tenim de deu a dotze casos cada mes, ja sigui per càncer o altres malalties o per accidents. Xoca molt veure com hi ha nens, gent jove...
Quant valen les perruques?
Les de cabells naturals, entre 1.200 i 1.700 euros. Les sintètiques, de 350 a 700, però els diners no poden ser una barrera per sentir-se guapes. Per això oferim postissos arreglats de clients que ja no els utilitzen mentre s'engega un projecte en què col·laborem: un banc de perruques de segona mà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.