Societat

Societat

Esdeveniments a les escales de la catedral de Girona

Una escalinata del poble

El capítol ha prohibit que l'ANC faci una estelada d'espelmes als peus de la seu, perquè “no és un acte ni religiós, ni solidari ni ciutadà”

En els darrers anys, l'espai ha estat el marc de multitud d'actes de tot tipus

Una de les imatges més característiques de la ciutat de Girona és sens dubte l'escalinata de la catedral. Espai fotografiat fins a la sacietat pels visitants, és també, per la seva disposició i bellesa, un dels espais més buscats pels gironins a l'hora de fer certes activitats socials, massives i cíviques. Tot i que és propietat del Bisbat, juntament amb la plaça dels Apòstols, els gironins el senten seu. Són, però, el Bisbat i el capítol de la catedral que poden prohibir o autoritzar les activitats que entitats, associacions o administracions hi pretenen dur a terme.

Fa pocs dies, el capítol va
decidir vetar una activitat convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Es tractava de fer divendres vinent una gran estelada d'espelmes a les escales, a imatge i semblança de les que s'han fet en altres poblacions catalanes. Amb l'atractiu afegit, però, de l'entorn de postal que ofereix el conjunt catedralici. El capítol ha justificat la prohibició dient que, segons el seu entendre, no es tracta d'una activitat religiosa, ni solidària ni ciutadana. L'excusa ha sorprès l'ANC.
“Si no és una activitat ciutadana, què és?”, es preguntava la coordinadora de l'ANC al Gironès, Carme Renedo.

Els precedents

Des del 2006 s'han fet multitud d'actes en aquestes escales. N'hi ha que es repeteixen anualment, com per exemple l'exposició floral de maig durant Girona Temps de Flors, que dura una setmana. Un dels actes més seguits dels que es fan a les escales és la tradicional cantada d'havaneres durant les Fires de Sant Narcís. També per Fires, la colla castellera dels Marrecs de Salt puja un pilar humà des de baix fins a dalt de l'escalinata.

A aquests dos actes de la festa major de Girona que es fan als peus de la catedral, se n'hi ha afegit des de l'any passat un altre. Es tracta d'una cursa esportiva que guanya la persona que puja més ràpid la norantena d'escalons –el guanyador va tardar 11 segons i 75 centèsimes, i es va imposar amb aquest temps als altres 50 participants en la cursa.

Les escoles gironines també hi han fet actes de tant en tant. Durant anys, centenars d'alumnes de l'escola La Salle de Girona encenien a les escales milers d'espelmes en favor d'algun objectiu solidari. O, el febrer de l'any passat, les escales van servir perquè 400 nens i nenes de les escoles Vedruna i Maristes es fessin una foto per commemorar el naixement de l'entitat esportiva Unió Girona Maristes Vedruna.

D'esdeveniments d'una clara intencionalitat política, però que tenen una massiva acceptació ciutadana, també se n'hi fan. La nit abans de la Diada de Catalunya, l'Onze de Setembre, Òmnium Cultural organitza anualment la Marxa de Torxes. A Girona és tradicional que es comenci al carrer de la Força, amb punt de trobada al peu de l'escalinata, on just abans de la marxa es fa un concert. L'acte musical és seguit per moltes persones que s'asseuen, naturalment, a les escales de la catedral.

L'ús, doncs, d'aquest espai privat de lliure accés és habitual. I si bé és cert que és propietat de l'Església, no és menys cert que és patrimoni popular de tots els gironins, que el reivindiquen com a propi. El capítol no ho ha tingut en compte, i això no els fa més populars, precisament. Per cert, finalment, l'estelada d'espelmes es farà, però a les escales del seminari, un altre dels entorns de postal de la ciutat. I el capítol no ho podrà evitar.

Característic.
L'ANC volia fer l'estelada d'espelmes a les escales de la catedral per la significació que té per als gironins aquest espai.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.