Societat

Onze mil alumnes catalans estudien als jesuïtes

Els exercicis espirituals, com els que va fer sant Ignasi, són el seu ADN

Més d'11.000 alumnes catalans de primària i secundària a Catalunya, 76.000 a tot l'Estat, 160.000 a Europa i més de 2 milions al món estudien en escoles dirigides per la Companyia de Jesús, els jesuïtes, una congregació que, tot i ser considerada de gran nivell i, per tant, on han estudiat molts membres de les classes privilegiades, de l'elit, ja des de la seva fundació, en el segle XV, va tenir la voluntat d'obrir escoles per “oferir educació gratuïta a persones amb dificultats econòmiques”. L'educació ha estat una de les prioritats de la Companyia de Jesús que, a Catalunya, té set escoles i relació amb dues més.

La identitat dels jesuïtes es fonamenta en la convicció que Déu “ens convida a col·laborar amb ell”. Sant Ignasi i els primers companys “van escoltar aquesta crida i van fer del servei als pobres i malalts un tret destacat de la seva missió”. “Els jesuïtes ara ens movem sota quatre paràmetres: el servei a la fe, la promoció de la justícia, el diàleg amb les cultures i el contacte amb la resta de tradicions religioses, de què aprenem i a què mostrem la nostra manera de ser”, explica Francesc Riera, superior de Cova de Sant Ignasi de Manresa. Recorda que els exercicis espirituals són el seu ADN: “Com sant Ignasi fent els exercicis espirituals descobrim la nostra petitesa però que alhora és gran perquè Déu ens estima així.” Manté que “posant-nos en mans de Déu, quan som capaços d'assumir la nostra derrota és quan ho rebem tot i entrem en la plenitud”.

La Cova de Manresa, punt de pelegrinatge

La Companyia de Jesús és un dels ordes més importants a Catalunya, ja que sant Ignasi de Loiola –el seu fundador– va experimentar la seva transformació aquí: a Montserrat, on va desprendre's de la roba de noble (la va donar a un pobre) i de l'espasa (que va deixar als peus de la marededéu), i a Manresa, on en el 1522 es va estar reclòs en una cova pregant, meditant i escrivint els seus famosos Exercicis espirituals, textos que són la guia dels jesuïtes. La cova on es va estar sant Ignasi, la Cova de Manresa, és un dels punts importants de l'anomenada ruta ignasiana. Cada any, més de 5.000 persones hi fan exercicis espirituals i més de 35.000 visiten la cova i el santuari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.