Societat

El Papa fa una crida a no deixar que “Herodes de totes les èpoques” desfigurin el món

Francesc indica que ser papa “comporta també un poder de servei als pobres, als febles i als més petits”

Durant la cerimònia d'entronització se li ha imposat el pal·li i se li ha entregat l'anell del Pescador, símbols del seu pontificat

El papa Francesc ha demanat a “tots els que ocupen llocs de responsabilitat en l'àmbit econòmic, polític o social”, i a tots els homes i dones, en general, que no deixin que els signes de destrucció i mort, els “Herodes de totes les èpoques”, desfigurin el món. “Demano a tots els homes que ocupen càrrecs de responsabilitat en el món que custodiïn les persones i el medi ambient”, ha explicat.

Així, durant l'homilia de la Missa d'Inici ha indicat que per custodiar la creació, cada home i cada dona ha de fer-ho “amb una mirada de tendresa i d'amor”, obrint “una escletxa de llum enmig de tants núvols” i portant “la calor de l'esperança”. “L'odi, l'enveja i l'orgull embruten la vida. No hem de tenir por de la bondat”, ha afirmat.

Francesc ha indicat que ser papa “comporta també un poder” però davant de la pregunta: “De quin poder es tracta?”, ha respost, entre els aplaudiments dels presents a la plaça de Sant Pere, que el pontífex “ha d'acollir amb afecte i tendresa a tota la humanitat, especialment als més pobres, els més febles, els més petits”.

“Mai oblidem que el verdader poder és el servei, i que també el papa, per exercir el poder, ha d'entrar cada vegada més en aquest servei que té el seu fi lluminós en la creu; ha de posar els seus ulls en el servei humil, concret, ric de fe, de Sant Josep i, com ell, obrir els braços per custodiar a tot el Poble de Déu i acollir amb afecte i tendresa tota la humanitat, especialment els més pobres, els més febles, els més petits”, ha asseverat aquest dimarts durant l'homilia de la Missa de Començament de Pontificat.

Segons ha destacat, és el que Mateu descriu en el judici final sobre la caritat: “A l'afamat, a l'assedegat, al foraster, al nu, al malalt, a l'empresonat”. “Només el que serveix amb amor sap custodiar”, ha puntualitzat. En aquesta línia, ha precisat que aquí es troba el servei que el Bisbe de Roma ha de fer: “Custodiar Jesús amb María, custodiar tota la creació, custodiar a tots, especialment els més pobres”. Però també ha apuntat que és un servei al qual tots estan cridats, “per fer brillar l'estrella de l'esperança”. “Protegim amb amor el que Déu ens ha donat”, ha afegit.

“Amb el suport de l'esperança, contra tota desesperança. També avui, davant de tants cúmuls de cel gris, hem de veure la llum de l'esperança i donar nosaltres mateixos esperança. I, per al creient, per a nosaltres els cristians, com Abraham, com Sant Josep, l'esperança que portem té l'horitzó de Déu, que se'ns ha obert en Crist, està fundada sobre la roca que és Déu”.

Finalment, el papa Francesc ha demanat que l'Esperit Sant acompanyi el seu ministeri i tots els fidels que resin per ell. “Pregueu per mi”, ha implorat.

El pal·li i l'anell del Pescador

Abans, el cardenal protodiaca, Jean-Louis Tauran, ha imposat el pal·li sobre les espatlles del pontífex, el mateix que va utilitzar el seu antecessor, Benet XVI. I, tot seguit, després d'una oració, el cardenal Angelo Sodano li ha entregat l'anell del Pescador, fet de plata daurada amb la imatge de Sant Pere amb les claus.

Després, un total de sis cardenals han protagonitzat aquest dimarts, en nom del Col·legi Cardenalici, una cerimònia d'obediència al papa Francesc. Concretament, han prestat obediència: de l'ordre dels bisbes, el Cardenal Giovanni Battista Re i el cardenal Tarcisio Bertone; de l'ordre dels preveres, el cardenal Joachim Meisner i el cardenal Jozef Tomko; de l'ordre dels diaques, el cardenal Renato Raffaele Martino i el cardenal Francesco Marchisano.

Milers de pelegrins de tot arreu del món es troben aquest dimarts a la plaça de Sant Pere per assistir a la missa d'inici del Ministeri Petrí del papa Francesc. La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, també han assistit a la missa, així com els bisbes de la Seu d'Urgell i Copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives; l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez-Sistach.

A més, hi són presents delegacions de 132 països, entre elles l'espanyola, encapçalada pels prínceps d'Astúries, i de la qual també formen part el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i els ministres d'Interior, Exteriors i Justícia, Jorge Fernández Díaz, José Manel García Margallo i Alberto Ruíz-Gallardón, respectivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.