Societat

llengua

El PP vol canviar la llei per fer l'ensenyament bilingüe

La formació proposa modificar set articles de la LEC a fi que tant el castellà com el català siguin llengües vehiculars

Una tercera part de les matèries s'hauria d'impartir, com a mínim, en cada idioma

Apel·lant a la interpretació que fa de resolucions més o menys recents dictades per les més altes instàncies judicials, com ara el Tribunal Constitucional i el Suprem, el PP ha presentat una proposta formal per trencar el model d'immersió lingüística en el sistema educatiu del país. La fórmula per aconseguir-ho ha estat plantejar, a través d'una proposició de llei, la modificació dels articles 9, 10, 11, 13, 14, 16 i 17 de la llei d'educació de Catalunya (LEC) amb el propòsit confés que tant el castellà com el català siguin reconegudes llengües vehiculars en l'ensenyament. O sigui, un sistema d'ensenyament bilingüe pur i dur.

A l'apartat d'exposició de motius del text, que va ser entrat al registre del Parlament el 12 de març, els populars argumenten que el model actual “exclou el castellà com a llengua docent i d'ús normal en qualsevol activitat educativa”, en relegar-lo només a l'assignatura Lengua y literatura castellanas, sense incloure'l, per exemple, en les comunicacions internes i externes, amb i entre alumnes, pares o tercers. Per corregir-ho, el PP planteja que sigui la Generalitat qui determini la “proporció de la presència vehicular de cada llengua” en el sistema garantint, però, que cadascuna tingui un mínim d'una tercera part dels continguts curriculars lectius. Alhora també aposta perquè el Departament d'Ensenyament pugui “augmentar de manera adequada i proporcionada” el pes docent de la llengua amb menys normalització, en funció de les circumstàncies i els usos sociolingüístics de cada zona, i que revisi el model cada tres anys per ajustar-lo al grau de coneixement oral i escrit.

Ajustar-se a la llei

La proposició de llei també esmenta la urgència de modificar la LEC, que es basa en els dictats de l'Estatut, perquè considera que el govern ha rebut “el mandat exprés” d'estaments judicials, com ara el Suprem, per reintroduir el castellà en les aules al mateix nivell que el català en els centres sostinguts amb fons públics. Els populars ja van presentar una iniciativa similar per modificar la llei d'educació el maig del 2012, durant l'anterior legislatura, tot i que no es va arribar a debatre a la cambra catalana per l'avançament de les eleccions.

LA XIFRA

7
articles
de la LEC que afecten temes com ara la competència lingüística del professorat són els que vol retocar el PP.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.