Societat

Novartis perd la batalla judicial contra la llei de patents a l'Índia

El Tribunal Suprem del país emet una sentència favorable als fabricants de genèrics indis i rebutja la patent de la multinacional suïssa per un medicament anticancerigen

La farmacèutica es mostra el desacord amb la resolució judicial i recorda que les patents “han de ser reconegudes” per “fomentar la inversió en innovació mèdica”

El Tribunal Suprem de l'Índia ha dictat aquest dilluns una sentència favorable als fabricants indis de genèrics davant la demanda de la farmacèutica multinacional suïssa Novartis. El Tribunal ha rebutjat la patent de Novartis per al medicament anticancerigen comercialitzat com a Glivec perquè és una modificació d'un producte anterior i les seves propietats no han canviat, segons un advocat de la defensa.

La sentència dóna la raó als drets dels pobres de l'Índia i també beneficia pacients del món en desenvolupament, segons han afirmat fonts de la defensa, perquè el medicament de Novartis costava 2.600 dòlars per pacient al mes, i les versions genèriques només en costen 200.

Segons la defensa, Novartis haurà de pagar les costes judicials, encara que a companyia suïssa disposa de 90 dies per apel·lar la sentència.

El director general de Novartis al'Índia, Ranjit Shahani, ha mostrat a través d'un comunicat el desacord per la sentència i ha assegurat que les patents “han de ser reconegudes” per “fomentar la inversió en innovació mèdica, en especial en necessitats mèdiques no tractades”.

“Aquesta sentència és un revés per als pacients, doncs entorpeix el progrés mèdic per a malalties sense opcions de tractament eficaços”, ha sentenciat Shahani.

Segons diversos analistes, una sentència favorable a Novartis hauria tingut un efecte dominó amb la concessió de més patents, fet que hauria posat en perill el paper de l'Índia com a principal proveïdor de medicaments barats als països en desenvolupament.

Metges Sense Fronteres, que treballa amb genèrics indis, havia criticat que si Novartis “té èxit, les patents es concediran més àmpliament a l'Índia, fet que bloquejaria la competitivitat entre productors que fa que baixin els preus”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.