Societat

Una nena apareix morta al costat del seu pare, un maltractador condemnat

La menor, de sis anys, vivia a Mataró i ahir havia de tornar a casa després de passar uns dies amb el pare

L'agressor tenia prohibit acostar-se a l'exdona

Una nena de sis anys i veïna de Mataró va aparèixer ahir morta a casa del seu pare, un veí de la població malaguenya de Campillos, que el desembre passat havia estat condemnat per un episodi de violència domèstica contra la seva exparella i mare de la nena. Les primeres investigacions indiquen que l'home va matar la nena i després es va penjar al mateix domicili.

Poc temps després que transcendissin els fets, la Delegació del Govern a Andalusia va informar que el presumpte parricida, Diego G. P., de 32 anys, havia estat condemnat fa tres mesos pel jutjat número 3 d'Antequera per un cas de violència domèstica contra l'exparella. La condemna també incloïa la prohibició d'acostar-se a la dona durant dos anys.

En execució de la sentència es va suspendre l'ingrés a la presó, i no consta que hi haguessin mesures d'allunyament en relació a la nena.

Els cossos els va trobar a primera hora del matí un cunyat de Diego, que ahir tenia l'encàrrec d'anar fins al seu domicili a buscar la menor per portar-la a Mataró amb la seva mare, després de passar uns dies de vacances a Màlaga. Segons sembla, el cos de la nena era damunt del llit i no presentava signes externs de violència, fet pel qual es creu que la mort l'hauria pogut provocar la ingesta d'alguna substància tòxica que li hauria subministrat el seu progenitor. No serà fins avui, però, amb la realització de l'autòpsia del cadàver decretada pel jutjat que s'ha fet càrrec de la investigació del cas, que se sabran les causes exactes de la mort de la menor.

Es tracta de la primera vegada aquest any a l'Estat espanyol que un pare exerceix la violència masclista atemptant contra la vida de la filla menor d'edat que tenia en comú amb la seva exparella, per a la qual cosa va aprofitar el règim de visites que tenia concedit, segons va detallar la Delegació del Govern.

La delegada del govern a Andalusia, Carmen Crespo, va expressar la seva consternació i repulsa davant d'aquest cas, que va qualificar d'“un fet trist i dolorós que mereix la profunda repulsa del conjunt de la societat”. També va remarcar que les administracions públiques “han d'utilitzar totes les eines al seu abast per eradicar aquesta xacra”.

Més sensibilització

D'altra banda, la delegada va fer també una crida a “reforçar les mesures de sensibilització, prevenció, informació i protecció efectiva per a les víctimes de violència de gènere, així com el foment de les denúncies”. En aquest sentit, Crespo va recordar que les dades reflecteixen una lleugera baixada del nombre de denúncies presentades a Andalusia directament per la víctima o a través d'atestat policial, que van passar de 20.529 el 2011 a 20.081 al llarg de l'any passat.

En el territori andalús han baixat també de manera significativa les denúncies presentades per familiars, de 596 el 2011 a 300 el 2012, i els atestats amb lesions, de 3.951 el 2011 a 3.413 el 2012.

LA XIFRA

6
mesos de presó es la condemna imposada el desembre passat a l'home que ahir hauria mort la filla.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.