Societat

Iogurts a 35 dies

Els fabricants de productes làctics arriben a un acord per ampliar de set dies la data de consum preferent dels iogurts

Un pH àcid de 4,6 evita que als iogurts hi creixin organismes que podrien fer mal a la salut del consumidor

Menjar un iogurt 35 dies després de la seva elaboració. Aquest és el temps màxim que els fabricants de iogurts i productes làctics han fixat com a data de consum preferent. I és que, tot i que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient estableix que cada fabricant és responsable de fixar una data límit per al consum dels iogurts, aquests coincideixen a ampliar el termini a 35 dies, set dies més que el que fixava el reial decret 79/2003, derogat divendres passat.

“Cada fabricant és responsable de fixar una data límit, però hi ha consens a ampliar-la a 35 dies”, va assegurar el director general de la Federación Nacional de Industrias Lacteas (Fenil), Luis Calabozo. “Els fabricants estan analitzant diverses opcions per donar un mateix missatge al consumidor i evitar la confusió”, va explicar Calabozo, que va assegurar que els fabricants s'aniran adaptant a la nova normativa de “manera ordenada”, per assegurar el manteniment de la qualitat dels iogurts, preservar la seguretat alimentària i evitar-ne el malbaratament.

El propietari d'El Recuit de Fonteta, Quim Martell, indica que en el seu cas continuaran amb la mateixa recomanació. “Seguirem establint tres setmanes des de l'elaboració fins a la data límit de consum preferent.” Tot i això, consumir un iogurt passat aquest temps no resulta perjudicial per a la salut. “Els iogurts, quan surten de producció, tenen un pH àcid de 4,6 o un nivell per sota, i això fa que no hi creixin bacteris que facin mal a la salut”, assegura el director de qualitat i innovació de La Fageda, Àngel Burgos.

L'únic inconvenient és que, com més dies passen des de la data de producció, el iogurt “serà més àcid, tindrà més sèrum”. Tot i això, Burgos confirma que “ja s'han fet estudis que demostren que els iogurts aguanten més de 28 dies”. Ara, però, es faran més anàlisis per comprovar com aguanta el producte passats 34 o 36 dies. “La norma de qualitat dels iogurts indica que per cada gram de producte hi ha d'haver 10

7
bacteris. Amb l'estudi veurem fins quan hi ha aquesta quantitat i, en funció dels resultats obtinguts, establirem una data de consum preferent als nostres iogurts”, conclou Burgos.

LA FRASE

La data de consum preferent indica que al producte no hi ha cap microbi que pugui afectar l'organisme
Àngel Burgos
Director de Qualitat i innovació de La Fageda

LA XIFRA

1
gram
de iogurt es calcula que té deu milions de bacteris vius, una proporció similar a la que té el quefir.

Límits de consum d'altres productes làctics

Flams i cremes

En el cas dels flams i les cremes, segons indica Burgos, es posa una data de caducitat perquè són productes amb un “pH més alt, més neutre, que podria fer que passats els dies establerts proliferessin bacteris que afectarien l'organisme humà”. Per aquest motiu, “es fan estudis que valoren tant la qualitat del producte com l'aspecte
microbiològic”.

Iogurts líquids

Els iogurts més líquids no es consideren iogurts,
ja que aquests “s'elaboren a partir de llet fermentada”, explica Burgos. Per tant, “no se'ls aplica la
mateixa llei que als iogurts i la seva caducitat és superior als 35 dies”.

Llet i batuts

Per tal de determinar la data de consum de la llet, es fa una anàlisi en què se sotmet el producte a diferents proves com ara “canvis de temperatura i pressió”, segons informen des de Llet Nostra. En el cas de la llet UHT(Ultra High Temperature), que s'ha bullit i envasat al buit, la data de consum és de quatre mesos. Quant als batuts, com que és un producte que ha estat tancat al buit i s'ha tornat a escalfar, “s'augmenta la data de consum a sis mesos”, asseguren des de Llet Nostra.

Formatges

La caducitat dels formatges depèn de si es tracta d'un producte fresc o madurat. En els frescos, segons Josep Solé, propietari de la formatgeria La Pobla, la duració és de vuit dies des de l'elaboració, si no s'hi posen conservants. En canvi, el temps de consum dels madurats és més elevat, de tres a dotze mesos de conservació.

Mató i quall

El mató i el quall artesanals duren una setmana, ja que no porten ferment, “són productes pasteuritzats que es poden anar contaminant, no hi ha cap inhibidor”, explica Martell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.