Societat

La Generalitat insta les universitats a externalitzar serveis i vendre patrimoni per afrontar les noves retallades

El secretari d'Universitats i Investigació del govern, Antoni Castellà, argumenta que sempre “és millor desprendre's d'edificis que de persones”

Castellà reconeix que l'ajust ha tocat fons i que abans que afecti l'estructura caldrà buscar ingressos extraordinaris

La Generalitat instarà universitats públiques catalanes a externalitzar els serveis de residència d'estudiants, utilitzar estalvis acumulats i vendre patrimoni dels centres com a mesures excepcionals per obtenir “ingressos extraordinaris” amb la finalitat d'afrontar les dificultats econòmiques d'aquest 2013 i 2014. Si més no, així ho ha explicat el secretari d'Universitats i Investigació del govern, Antoni Castellà, que ha assenyalat aquestes mesures per suavitzar l'impacte de l'ajust que, amb tota seguretat, haurà d'aplicar aquest any al sistema universitari, que desconeix i ha admès que “ha tocat fons”.

“Si hi ha una retallada al pressupost haurem de buscar cas per cas una política extraordinària d'ingressos, però no interioritzada en la seva estructura, que és el que hem fet durant aquests dos anys. Aquesta és la diferència substancial”, ha relatat Castellà. Així, ha explicat que els centres podran “externalitzar serveis que no siguin estrictament necessaris”, com les residències d'alumnes, que en algunes universitats ja administren empreses.

Els allotjaments de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Politècnica de Catalunya (UPC) i la de Girona (UdG), per exemple, són gestionats per una empresa privada, mentre que la Universitat de Barcelona (UB) té dos col·legis propis i altres sis d'adscrits, i la residència de l'Autònoma de Barcelona (UAB) depèn de la seva fundació, han informat fonts dels centres.

El govern també preveu que els centres puguin vendre alguna propietat que no tingui relació amb l'activitat docent, com a mesura preferible a acomiadar personal, ha remarcat el responsable de les universitats a Catalunya. Els centres han fet un “esforç” per adequar les seves despeses a les aportacions de la Generalitat, que s'han reduït entre el 14% i el 15% en els últims dos anys, i la majoria de les universitats han tancat amb equilibri pressupostari. “L'adequació a una situació de crisis l'acabem aquest any. Qualsevol restricció que realitzem ara, tocarà que afecti tan poc com es pugui l'estructura”, ha insistit.

Per aquesta raó, també ha advocat perquè els centres públics es desprenguin d'edificis abans de portar a terme un expedient de regulació d'ocupació (ERO): “Sempre és millor desprendre's patrimoni que no mesures que afectin les persones i al capítol de les universitats”, si bé ha suggerit que hauran d'estudiar la situació de cada universitat.

“En temes de professorat tenim una ràtio d'un docent per cada dotze estudiants”, mentre que la mitjana de l'OCDE és d'un professor per cada 20 alumnes, per la qual cosa, malgrat les retallades de personal s'ha mantingut la qualitat del sistema, ha subratllat.

Dependrà del dèficit

Castellà no s'ha aventurat a donar una xifra sobre la possible retallada en Universitats perquè dependrà de l'objectiu de dèficit que es fixi finalment, que pot anar del 0,7% al 2%, si bé ha afirmat que es mantindrà la lògica dels últims anys: “Les prioritats seran Sanitat, Educació i Benestar Social, i després tindrem Universitats”.

També s'ha compromès a garantir les nòmines dels professors i el personal d'administració i serveis (PAS) de manera mensual durant el 2013, fet que el govern porta fent des del començament del 2012, malgrat que el 2011 va acumular un retard de tresoreria de 140 milions d'euros. “Probablement haurem d'esperar a la millora de la tresoreria per compensar algun tipus de deute”, ha afegit Castellà, que no ha concretat el calendari que es pot liquidar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.