Societat

Els catalans opten per fer turisme de proximitat

Creix l'interès pel turisme esportiu i d'aventura

El 22è Saló Internacional de Turisme de Catalunya posa en relleu la importància dels blogs i dels fòrums en l'organització dels viatges

El turisme de proximitat i personalitzat cada cop atrau més. Les rutes pel país amb allotjaments rurals, les rutes gastronòmiques, el senderisme i les visites temàtiques –el turisme industrial, per exemple– s'estan posant de moda gràcies, en part, al fet que són opcions més econòmiques que els viatges a l'estranger. Entre les propostes que s'ofereixen al públic en el Saló Internacional del Turisme a Catalunya (SITC), inaugurat ahir a la Fira de Barcelona, hi ha, sobretot, molta oferta de proximitat, tant de Catalunya com de diferents punts de l'Estat espanyol.

Relacionat amb la proximitat creix l'interès pel turisme esportiu, sobretot el que practica gent que es dedica a curses de muntanya o trail running, explica Anna López, responsable, juntament amb Jordi Xufré, de Turisme i Esport KM42 de Badalona. “Nosaltres ens hem especialitzat a organitzar paquets turístics de gent que vol participar en aquest tipus de curses. Els esportistes s'inscriuen en la cursa, però nosaltres els muntem el cap de setmana, ja que normalment s'enduen la família i així l'aprofiten”, explica López. Ahir aquesta agència ja treballava, per exemple, amb els clients que el pròxim 5 de maig participaran en la marató del Cap de Creus.

Per un altre cantó, Turisme i Esport KM42 es dedica a organitzar concentracions esportives i estades de pretemporada d'equips esportius. “Ens vénen clubs del nord i del centre d'Europa, equips que volen entrenar-se uns quants dies a Catalunya, atrets pel clima i per conèixer Barcelona”, explica Anna López.

L'especialització, com la que ha agafat aquesta agència de viatges de Badalona, és ara com ara una de les sortides de les agències, afectades per la crisi i la competència d'internet.

Els bloguers

Especialització a banda, el 22è Saló del Turisme Internacional de Catalunya ha posat en evidència la importància i la influència dels bloguers, els viatgers que expliquen en primera persona la seva experiència a través de blogs, xarxes socials i fòrums. Tenen molts seguidors i s'estan convertint en un substitut de les guies oficials de viatge.

L'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV) va explicar ahir que aquest any, i malgrat la crisi, el nombre de reserves de vacances d'estiu es mantindrà en xifres similars a les de l'any passat. El president de l'entitat, Francesc Carnerero, va admetre, però, que l'inici d'aquest 2013 “ha estat fluix”. Segons les previsions, els turistes catalans aquest estiu optaran, sobretot, per destinacions properes. Les Illes Balears i les Canàries són les destinacions “estel·lars”.

Pel que fa a l'estranger, sembla que recuperen la confiança en destinacions que fins fa un parell d'anys eren molt sol·licitades i ho van deixar de ser per qüestions polítiques. Parlem dels països de la ribera mediterrània africana: Egipte i Tunísia.

LA XIFRA

25
per cent
del total de turistes de l'Estat espanyol que viatgen a l'estranger són catalans.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.