Societat

Les PAH gironines incrementen la pressió després de retirar la ILP

A Banyoles reclamen a l'Ajuntament que solucioni el problema de l'IBI pendent per desbloquejar així les negociacions amb el banc per la dació

Diverses plataformes de persones afectades per la hipoteca (PAH) de la demarcació han augmentat aquests dies les seves accions després que les entitats promotores de la ILP decidissin retirar-la perquè consideraven que el PP havia desvirtuat el text.

A Banyoles, la PAH va demanar ahir a l'Ajuntament que renunciï a reclamar l'IBI i les plusvàlues pendents de pagar de gent que està negociant amb els bancs la dació en pagament. Segons va assegurar la seva portaveu, Sònia Martín, en molts casos aquesta qüestió és l'únic escull que queda per arribar a un acord amb les entitats bancàries, que no volen assumir el deute amb el consistori.

Es dóna la circumstància que en el ple del febrer es va aprovar per unanimitat una moció en què l'Ajuntament es comprometia, entre altres qüestions, a permetre que la gent que ha aconseguit la dació pagui l'IBI pendent “a través de fórmules que l'alliberin de les obligacions tributàries cap a l'Ajuntament i que permetin la tramitació de la dació en pagament”. Martín va reclamar que es busquin i s'apliquin aquestes fórmules “tal com han fet en altres municipis”.

La PAH participa en la taula de coordinació pel dret a l'habitatge de Banyoles i comarca, que ja s'ha reunit cinc vegades. Al marge del problema de l'IBI, Martín va assenyalar que a l'hora de fer gestions amb els serveis socials es troben que aquests estan saturats i no poden atendre amb celeritat els casos que els porten. Segons els seus càlculs, hi ha més de quatre-centes famílies afectades a la comarca.

LES FRASES

L'Ajuntament ha de trobar una fórmula per deixar de reclamar l'IBI, com han fet altres ajuntaments
Sònia Martín
PORTAVEU DE LA PAH DE BANYOLES
No demanem caritat, sinó recuperar la dignitat
Doris
membre d'una de les famílies que viuen al bloc alliberat de Salt
La PAH incrementarà les campanyes dels blocs
Marta Afuera
portaveu de la pah de girona

Un any del desnonament amb ferits de Salt

La PAH de Girona va recordar que ahir feia un any del desnonament que hi va haver a Salt i que va culminar amb diversos ferits. “L'únic desnonament que no hem pogut aturar”, va lamentar ahir Ramon Mateu, un dels membres de la PAH que van resultar ferits aquell dia. En un comunicat llegit al pont de Pedra de Girona, la PAH de Girona va assenyalar que ahir feia un any que, arran d'aquells fets a Salt, la PAH “va perdre la innocència”, i que des de llavors no han parat de fer accions; les darreres, l'“escrache a dos responsables polítics”: l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, i el llavors conseller d'Interior, Felip Puig. La PAH també va recordar que ahir feia un mes de l'“alliberament del bloc de Salt”, i va reiterar que n'hi haurà més; que la PAH es prepara per ocupar altres blocs de pisos pertanyents a entitats bancàries i, fins i tot, per recuperar aquells domicilis d'on famílies van ser desnonades. Un cop més també, la PAH va reiterar que la situació a Salt és una de les més dramàtiques de la demarcació i on, afirma la seva portaveu, Marta Afuera, el nombre d'habitatges sobreocupats, amb més de quinze o vint persones, ha augmentat arran dels desnonaments. Per això la PAH va insistir a demanar que l'administració local decreti l'emergència habitacional a Salt i que els jutges aturin d'ofici els desnonaments. Aquest divendres n'hi ha dos més de previstos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.