Societat

La UPC busca una alternativa al bloqueig institucional

Les mobilitzacions d'estudiants, professors i personal administratiu de la Politècnica posen en risc el pressupost de la Universitat i la cadira del rector

El govern fa de mitjancer per evitar l'acomiadament de 80 interins

Amb un dèficit acumulat de 110 milions d'euros, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és la que està patint amb més severitat les retallades en educació superior, fins al punt que és l'única universitat pública que en el pressupost del 2013 ha inclòs acomiadaments de personal –80 docents i membres del personal d'administració i serveis (PAS) interins i 250 professors associats–. La situació ha revoltat professors, PAS i estudiants, que han engegat una onada de mobilitzacions que amenaça de fer caure el rector, Antoni Giró, i que ha obligat la Generalitat a fer de mitjancera.

Després que el consell de govern de la UPC revoqués dimecres l'acomiadament dels 80 interins i convoqués per al 17 de maig un claustre extraordinari en què es podria aprovar l'avançament de les eleccions a rector, els treballadors i estudiants de la Universitat van fer ahir una altra demostració de força amb una manifestació i la vaga convocada per ahir, que va tenir un ampli seguiment a les facultats que la UPC té a la ciutat de Barcelona.

Per combatre l'escàs seguiment que les vagues tenen tradicionalment entre els estudiants de les carreres científiques i tècniques, l'Assemblea de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC va decidir canviar d'estratègia i fer les classes al carrer. “Nosaltres som aquí per estudiar i defensar la qualitat de la Universitat, i per a molts estudiants perdre classes és tirar-se pedres a la teulada”, argumentava Aina Cuxart, estudiant de la Facultat de Matemàtiques i Estadística, tot sostenint un rètol per als automobilistes de la Diagonal que deia: “No piteu. Estem fent classe.” “Hem aconseguit que molts professors no facin classe avui [ahir per al lector] o que la facin al carrer”, explicava Tomás Sanz, company de l'Aina. Entre aquests hi havia el cap d'estudis de la facultat, Jaume Franch, que, tot i que el dia no hi acompanyava, va instruir els alumnes sobre el “teorema de derivació sota el signe integral” a la intempèrie, amb el megàfon a la mà i amb una pissarra de retolador. Els alumnes, aplicats, se l'escoltaven, encara que fos mentre es cruspien un entrepà, i fins i tot el van aplaudir en acabar la classe. “És una manera de protestar contra la fatal gestió del rector Giró, que en cinc anys ha doblat el deute de la UPC, sense perdre classe”, comentava Franch. Un cop acabades les classes al carrer, els estudiants, professors i el PAS van aplegar centenars de persones a la Diagonal –que van tallar parcialment– i van marxar cap a la plaça de Sant Jaume cridant consignes a favor de la universitat pública i, sobretot, contra el rector Giró.

Giró està en una situació límit. El consell de govern ha tombat el seu pla, que podria ser recuperat pel Consell Social, on en principi no té tanta oposició, i el 17 de maig es podria aprovar la convocatòria d'eleccions anticipades si dos terços del claustre així ho decideix. La Generalitat, però, ja ha començat a fer de mitjancera en el cas i el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, va anunciar la seva intenció de salvar els 80 interins afectats per l'acomiadament amb fórmules com ara rebaixes de sous i reducció de jornada. Els professors associats, però, quedarien al marge, ja que “s'ha de complir el pressupost” i el govern català va accedir a permetre que la UPC no eixugui el deute del 2012 (de deu milions d'euros) en només un any a canvi de presentar uns comptes ajustats.

LA DATA

17.05.13
El claustre
extraordinari de la Universitat Politècnica de Catalunya podria convocar eleccions avançades a rector.

LA FRASE

L'acord sobre els interins de la UPC es basarà a reduir el salari dels treballadors o la jornada laboral
Antoni Castellà
secretari d'universitats i recerca
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.