Societat

La crisi porta el tercer sector a la reconversió

Cada euro que es destina al sector social repercuteix positivament en tota la societat

La Taula d'Entitats del Tercer Sector aplega un total de 32 federacions i agrupacions que aglutinen en conjunt més de 4.000 associacions socials

La Taula del Tercer Sector és una organització de tercer nivell formada per 32 federacions i agrupacions que aglutinen, en conjunt, més de 4.000 entitats socials no lucratives: associacions, cooperatives, fundacions, empreses d'inserció i centres especials de treball. El 5 d'abril, la premsa va recollir que La Confederació, la patronal de la taula, una organització que aplega 1.200 entitats i 45.000 professionals, havia decidit reclamar els interessos de demora pels impagaments de les administracions –590 milions, dels quals 435 milions els deu la Generalitat i 155 milions, les administracions locals–, la qual cosa, i segons Laia Grabulosa, directora de la institució, va provocar que “les entitats pateixin molt, i sobretot quan, per accedir a ampliar línies de crèdit, els bancs demanen un compromís per escrit de pagament de la Generalitat”.

Com s'ha arribat a aquesta situació? Roger Buch, director de projectes de l'àrea de consultoria i estudis de la Fundació Pere Tarrés (URL), assegura que el que avui es coneix com a tercer sector ha crescut a redós de l'estat del benestar, i també que la majoria de les associacions i federacions s'han fet grans en la mesura que s'han convertit en prestadores de serveis a unes administracions que els cedien a canvi d'una contraprestació: “L'equació és molt simple –puntualitza Buch–: quan l'Estat era pobre i no podia atendre les necessitats de determinats col·lectius, hi havia persones que s'associaven per resoldre problemes socials o particulars. Va ser així com van aparèixer agrupacions i associacions de tota mena, des dels que volien que les administracions tinguessin una major sensibilitat envers els afectats per malalties complicades fins als que lluitaven per l'alfabetització d'adults o defensaven els immigrants. Utilitzant com a bandera l'eficàcia i la proximitat, van fer tan bé la feina que les administracions els van donar confiança i, per assegurar-ne el manteniment, primer les van dotar amb subvencions, més tard la relació es va transformar en un conveni i, finalment, es van veure amb força per exigir un contracte, la qual cosa comportava un canvi estructural. Van acceptar les lleis de la lliure competència i allò les va obligar a professionalitzar-se, i a crear i mantenir una estructura empresarial per funcionar.”

Tot i que en la compareixença del 20 de març el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va assegurar que “el tercer sector és una prioritat perquè toca les persones més fràgils de la societat”, les paraules del màxim responsable de les finances de la Generalitat no deixen de reflectir un cert neguit i un punt d'impotència davant d'una realitat complicada; ni l'administració té els fons que li reclamen ni les entitats s'han acabat d'aclimatar a una situació de crisi que els ha trencat la progressió dels últims vint anys, en què no han parat d'agafar volum econòmic i professional.

Avui, en plena paràlisi financera, i malgrat que es presenten com la veu dels sense veu, estan compromeses amb els col·lectius que pateixen exclusió i mantenen la seva condició d'empreses no lucratives i d'interès social, es troben que, si no han diversificat l'oferta i han buscat nous canals d'entrada de capital, estan atrapades entre els impagaments de les administracions i la pressió dels compromisos contractuals.

La presidenta de la taula, Àngels Guiteras, ha deixat clar que, arran de l'anquilosament de les administracions, “toca enfortir el paper de les entitats socials”, i les seves paraules les ratifica Roger Buch quan remarca que el repte és “prendre els elements de gestió de les empreses sense perdre els valors”. “Avui que el procés s'ha accelerat, hem de mantenir el fet diferencial.”

Fins avui, moltes de les entitats que viuen majoritàriament de les aportacions de les administracions públiques es troben en la contradicció que, per una banda, volen fer incidència política, o sigui pressionar el poder derivat de les urnes perquè estigui obert a les seves peticions, i per l'altra, es veuen obligades a criticar la mà que les alimenta, la qual cosa provoca debats i complicacions. La crisi econòmica ha trencat el futur del tercer sector i ara, si vol sobreviure, no té altra sortida que la reinvenció.

640
milions d'euros
és la quantitat del deute total que, a 1 d'octubre del 2012, mantenien les administracions amb les entitats del tercer sector social a Catalunya.
1,7
milions de ciutadans
són atesos per les entitats del sector social, un model de qualitat que està en perill a causa dels impagaments i la manca de crèdit.

LES FRASES

Les entitats estem patint, i els bancs demanen un compromís de pagament
Laia Grabulosa
Directora de la Confederació Patronal del Tercer Sector
El tercer sector és una prioritat perquè toca les persones més fràgils de la societat
Andreu Mas-Colell
Conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat
Cal prendre els elements de gestió de les empreses sense perdre els valors socials d'atenció a les persones
Les entitats del tercer sector han crescut a redós de l'estat del benestar
Roger Buch
Dir. projectes de Consultoria de la Fundació Pere Tarrés
435
milions d'euros
corresponen al deute que manté la Generalitat amb les entitats del sector no lucratiu de serveis d'atenció a les persones de Catalunya.

LES XIFRES

24
per cent de les entitats
de la Taula del Tercer Sector Social no han aconseguit iniciar o renovar les línies de crèdit amb les entitats bancàries amb què treballaven.

1.700.000 persones ateses

Com es pot relacionar Càritas amb el Moviment Progressista i Liberal, l'ONCE o els Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Són entitats que atenen col·lectius diversos, ja sigui els infants, les famílies, els immigrants, la gent gran, els drogodependents, els sense sostre, els que tenen dificultats per accedir a un lloc de treball, els discapacitats psíquics, físics o sensorials, o que aposten per l'educació d'adults. El lector pot pensar que estem parlant d'un batibull sense nord, però en realitat li oferim la possibilitat de conèixer com l'activitat del tercer sector té una incidència fonamental en la realitat catalana –afavorint la millora d'un sector que atén més d'1.700.000 persones i en què treballen més de 100.000 professionals i 245.000 persones voluntàries–. Tot i el deute acumulat per les administracions, els seus membres mantenen el compromís per aconseguir una nova realitat. Si tenim present que, segons les denominacions a l'ús, l'Estat es considera el primer sector i l'empresa, el segon sector, el tercer sector social està integrat per organitzacions de la societat civil que treballen sense ànim de lucre, cosa que comporta que els seus guanys reverteixin directament en la societat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.