Societat

Els nous emprenedors

Cartes que relaxen i enforteixen nens

Queralt Vilanova ha ideat un joc de ioga per a mainada que li ha valgut el premi Emprenador@ del 2013

Fomenta valors i hàbits posturals i ja es pot trobar en 170 botigues i 90 escoles de tot Catalunya

“Hem de plantejar-nosclarament si volem tenir a casa un Einstein o un nen que sigui feliç”

La torroellenca Queralt Vilanova va reaccionar a la sortida de l'escola de les seves filles en constatar l'angoixa i l'estrès que s'hi viu. “És de bojos –assegura–. Vaig posar-me a pensar com trobar la manera que els nens coneguessin els beneficis del ioga [ella n'és professora].” De l'observació quotidiana, doncs, va sortir el projecte Eduioga, que es va estrenar amb un joc de ioga per a nens, un producte que li ha valgut recentment el premi Emprenedor@ de l'any, concedit pel Consell Comarcal del Baix Empordà,

Eudoioga va sortir al mercat el maig del 2012 i en un any ja s'ha fet un lloc en el mercat, segons explica la seva creadora: “Ja es pot trobar en 170 botigues de tot Catalunya i els poden disfrutar nens en 90 escoles del país.” La botiga Zeppelin, a la plaça del Mercadal de Girona, va encarregar-se de les primeres vendes, ara es pot comprar arreu. Només a les comarques gironines es pot trobar en 34 botigues (11 del Baix Empordà) –la guia de punts de venda es pot consultar en el web del joc www.eduioga.com. La gran empenta van rebre-la en trobar un distribuïdor, Hiperescola, que els en va adquirir una bona partida. Vilanova, ànima del projecte, va fer avançar la idea junt amb la il·lustradora Emma Solà. “No ens oblidem tampoc de Joan Albert Dalmàs, que n'ha estat el desenvolupador”, assegura.

Per què un joc? “De llibres –diu– n'hi ha de bons, però és a través del joc com s'adquireixen els hàbits.” El joc consta de 27 cartes, de quals 20 són de postures de ioga relacionades amb animals o elements de la natura. En el revers de cadascuna hi ha tres apartats: com ho fem, com ajuda el nostre cos i com ajuda el nostre humor. Quatre cartes més són de diferents tipus de respiració, segons Vilanova la clau del ioga. Les cartes estan fetes perquè se'n llegeixin les propostes que s'hi fa i el nombre de maneres d'usar-les. En una de les cartes es poden llegir dues propostes de joc que ofereix la seva creadora. Una d'elles de memòria i una altra, més creativa, pensada per jugar en grup, en què els nens han d'inventar i representar una història amb totes i cadascuna de les cartes que els han tocat. Les regles, però, es poden inventar i adaptar a les necessitats dels educadors o dels pares.

Fins arribar a les 27 que formen el joc en falten dues. Estan reservades per a dos contes: El camí de la font descriu la necessitat d'estimar-se i valorar-se un mateix –injecció d'autoestima per a nens– i El conte de la felicitat dibuixa algun camí per trobar-la.

D'això es tracta. De ser feliços. I per què amb el ioga? Vilanova considera que “en moments difícils cal veure les coses en positiu i amb optimisme i el ioga ens hi ajuda”. L'objectiu del ioga és “que no hi hagi ment; i el camí és el control de la respiració”. Al final de tot, del que es tracta és tenir clar “què volem tenir a casa, si un Einstein o un nen feliç”, diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.