Societat

La UE insta a invertir en educació per frenar l'atur juvenil

L'Estat espanyol és un dels països que més han retallat en ensenyament

Onze estats han abaixat el sou als mestres

L'onada de retallades en educació que hi ha a Catalunya, l'Estat espanyol i en molts països d'Europa ha encès els llums d'alarma a la Comissió Europea (CE), que ha fet un toc d'atenció als governs davant el risc que les tisorades indiscriminades agreugin el rampant atur juvenil a Europa.

Segons l'estudi de la Comissió El finançament de l'educació a Europa: l'impacte de la crisi econòmica, la inversió en educació s'ha reduït els dos últims anys en vuit estats de la UE, entre els quals hi ha els més afectats per la crisi: Grècia, Hongria, Itàlia, Lituània, Portugal, Estònia, Polònia, el Regne Unit (Escòcia) i l'Estat espanyol. En canvi, n'hi ha hagut cinc –majoritàriament del centre i del nord del continent– que l'han augmentada més d'un 1%, tot i les restriccions pressupostàries: Àustria, Dinamarca, Luxemburg, Malta, Suècia i la zona germanòfona de Bèlgica.

La comissària europea d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, va advertir que “si els estats no inverteixen de manera adient en la modernització de l'educació ho tindrem més difícil per lluitar contra l'atur juvenil”.

El mal, però, ja està fet, i molts països han optat per passar la tisora a compte del sou dels mestres, un capítol que suposa més d'un 70% dels pressupostos en educació. Aquest és el cas de l'Estat espanyol, Bulgària, Croàcia, Estònia, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània i Portugal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.