Societat

Ara toca formació professional

El govern posa en marxa un pla per potenciar l'FP i contenir l'atur

Preveu adaptar-se al mercat de treball

La UE dobla el percentatge de titulats en secundària postobligatòria de Catalunya

La Generalitatvol potenciar la formació contínua i l'acreditació dels coneixements professionals

Ja fa molts anys que se sent la mateixa cantarella: cal prestigiar la formació professional, potenciar-la i posar fi, d'un cop, a la desproporció entre l'alt nombre de graduats universitaris i l'escassedat de titulats en cicles formatius. Segons dades d'Eurostat del 2011, Catalunya només té un 22,9% de titulats en estudis secundaris postobligatoris (batxillerat i formació professional) entre la població de 25 a 64 anys; un percentatge molt per sota de la mitjana de la Unió Europea (48%), mentre que un gran nombre de persones només tenen estudis obligatoris (el 42,8%), contra el 22,2% de la UE.

Aquest decalatge té greus conseqüències en el mercat laboral. Segons les previsions de la Comissió Europea, l'any 2020 només el 15% dels llocs de treball seran per a persones sense formació. La resta els hauran d'ocupar els graduats universitaris (actualment representen el 34,3% de la població catalana de 25 a 64 anys), els batxillers i, sobretot, els titulats en formació professional.

Amb un atur juvenil que volta el 50%, les administracions ja no tenen excusa per ajornar l'impuls a l'FP. El govern català s'hi va posar l'any passat amb la implantació de la formació professional dual, una modalitat importada de països com Alemanya en què l'alumne fa bona part de les pràctiques en empreses amb l'objectiu d'afavorir-ne la posterior contractació. Ara, ha fet un pas més i ha presentat un nou pla que pretén adaptar millor els estudis de formació professional a les necessitats del mercat de treball.

El III Pla General de l'FP (2013-2016), consensuat amb els sindicats CCOO i UGT, les patronals Foment del Treball i Pimec, el Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya i les dues entitats municipalistes del país –la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis–, s'ha fixat quatre grans objectius: adaptar l'oferta formativa a les necessitats del mercat de treball amb mesures com actualitzar el catàleg de titulacions a les necessitats de les empreses; impulsar els centres de formació professional integrats i especialitzar-los sectorialment; implantar un sistema d'acreditació de les competències professionals que ampliï substancialment el nombre de professionals amb una formació o experiència reconeguda, i desenvolupar un sistema integrat d'informació i orientació professional per ajudar, especialment, les persones amb més dificultats d'inserció laboral.

Paral·lelament, el govern ha anunciat la tramitació d'un avantprojecte de la llei que integrarà les diferents modalitats de l'FP amb el propòsit de millorar l'ocupabilitat dels ciutadans. Es tracta d'ajudar a “superar els obstacles administratius per fer compatible la formació professional al llarg de la vida”. És a dir, aconseguir que bona part de les persones que no passen dels estudis obligatoris s'interessin per la formació professional, tant si són joves que acaben de cursar l'ESO com adults que volen acreditar els seus coneixements professionals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.