Societat

successos

València exigeix respostes per la tragèdia del metro

La difusió massiva de noves irregularitats en la investigació provoca una reacció social multitudinària

La repercussió mediàtica que el programa Salvados de La Sexta ha donat a l'accident de metro que el 3 de juliol del 2006 va deixar 43 morts i 47 ferits va tindre la màxima expressió ahir a la plaça de la Mare de Déu de València. Al cor de la ciutat, on cada dia 3 de mes es concentren els familiars de les víctimes, milers de persones els van donar el suport que els han negat durant els últims anys, principalment a causa de l'espiral de silenci oficial a què va ser sotmesa la seua història per part del govern valencià de Francisco Camps i el seu successor.

Salvados va servir d'altaveu perquè les reivindicacions de l'AVM3J, que passen principalment perquè es cree una nova comissió d'investigació a les Corts, traspassen l'encotillament que marquen els límits geogràfics. Així, milers de valencians es van unir al clam perquè el PP esmena la seua actitud i cedisca a les peticions, no sols de l'associació, sinó dels grups de l'oposició perquè es cree una nova comissió parlamentària “real i creïble, sense vetos ni adoctrinament”.

La presidenta de l'AVM3J, Beatriz Garrote, va recordar el tancament en fals de la primera, en a penes deu dies, i tan sols un mes després de l'accident de metro més greu de l'Estat espanyol. Hi van comparèixer tècnics i responsables de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana alliçonats per una empresa contractada pel govern valencià, tal com han denunciat alguns dels participants. L'objectiu era aconseguir el convenciment que l'única causa de l'accident va ser l'excés de velocitat, atribuït al maquinista, mort en el sinistre. El procés judicial, arxivat de forma definitiva a l'Audiència de València el 2008, també va anar en aquesta direcció, negant-se la jutgessa i la fiscal a investigar altres possibles causes. Això no obstant, la magistrada va apuntar una possible responsabilitat política per les deficiències denunciades per les víctimes.

Ahir milers de veus van exigir aquesta responsabilitat. Els crits de “justícia”, “volem responsables” i “dimissió” van trencar per moments el discurs de Garrote, que va demanar el mateix suport per a la propera convocatòria.

LA XIFRA

43
persones
van morir i 47 van resultar greument ferides en l'accident del 3 de juliol del 2006 al metro de València.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.