Societat

Els texans gastats provoquen càncer

La tècnica per envellir els texans és altament nociva per a qui els fabrica, ja que pot provocar càncer i silicosi

Les ONG demanen a la UE que no deixi importar productes fets d'aquesta manera

Els texans gastats poden provocar càncer. Però tranquils: no a qui els porta. Poden provocar càncer a qui els fabrica. Els texans gastats que tant agraden a la gent jove es van posar molt de moda a partir de la dècada dels noranta i ara són una veritable bogeria. No hi ha marca de texans preuada que no tingui la seva línia de pantalons gastats. El que la majoria de gent no sap (o si?) és que les tècniques per aconseguir aquest efecte envellit són altament nocives per a la salut. Què es fa perquè uns texans nous semblin vells?, quines tècniques s'usen?

La principal i una de les més utilitzades és el sandblasting: la projecció de sorra a alta pressió mitjançant pistoles d'aire comprimit. Per suavitzar el texà i netejar-lo en el procés de sandblasting es fan passar a través de la tela partícules abrasives a gran velocitat. “És un procediment ràpid i barat però té un preu: la salut i, fins i tot, la vida dels treballadors que porten a la pràctica aquest sistema”, denuncien diverses ONG internacionals.

Segons un informe realitzat dins la campanya Roba neta, anomenat Texans mortals, els treballadors que realitzen el sandblasting estan exposats constantment a les partícules de sílice (les diminutes partícules de sorra a pressió) que són alliberades per les pistoles. Si s'inhala aquesta pols pot produir problemes respiratoris greus i en casos d'exposició intensa o a llarg termini fins i tot pot causar malalties letals: silicosi i càncer de pulmó.

Diverses campanyes internacionals per denunciar l'ús d'aquestes tècniques expliquen que, tot i que moltes marques han prohibit aquest sistema en les seves cadenes de producció, aquest es continua fent servir. Un dels països on aquesta tècnica és utilitzada diàriament per milions de treballadors és Bangla Desh. Són moltes les ONG que demanen que la prohibició d'aquests sistemes vagin més enllà de la voluntat de les empreses i siguin els governs dels països productors els que els prohibeixin. També es demana que els països de la UE prohibeixin la importació dels productes fabricats així.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.