Societat

El càncer ja no es percep com una sentència de mort

El 96% de la població creu que la malaltia no sempre implica el final de la vida

Perduren falses creences, mentre s'infravalora el paper de l'alimentació

La Societat Europea d'Oncologia Mèdica va presentar l'any passat a Viena un estudi segons el qual persisteixen arrelats entre la població molts falsos mites al voltant del càncer, com ara que un cop al pit o l'ús de desodorants poden donar lloc a tumors de mama. Per contra, en el mateix treball es constatava que encara hi ha un desconeixement important de causes reals associades a la malaltia. Vistos els resultats, l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC)-Catalunya Contra el Càncer va posar en marxa una enquesta per conèixer quines creences té la població catalana al voltant del càncer. Els resultats revelen que, malgrat que encara subsisteixen molts mites sense gaire fonament, hi ha una idea que ha canviat radicalment: el càncer ha deixat de ser sinònim de mort per al 96% de la població.

L'enquesta (feta entre el març i l'abril d'aquest any a 1.005 persones de 16 a 85 anys) no mostra diferències significatives en cap grup d'edat, ni en funció dels estudis, pel que fa a la creença que tenir càncer no implica, necessàriament, una sentència de mort. El doctor Albert Biete, cap de servei de radiologia de l'hospital Clínic i president del comitè tècnic de l'AECC-Catalunya Contra el Càncer, atribueix aquest “optimisme” –fins i tot “excessiu”– a les informacions i missatges que cada cop més arriben a la gent sobre nous avenços en tractaments. El doctor Biete reconeix que està “sorprès” amb el resultat de l'enquesta.

El fet és que malgrat que les previsions del Departament de Salut indiquen que un de cada dos homes i una de cada tres dones patiran un càncer al llarg de la seva vida, també és cert que la supervivència a cinc anys vista ha millorat espectacularment en els darrers anys fins arribar a superar el 50%. Els avenços, segons va recordar Biete, han estat especialment significatius en tumors com ara el de mama (actualment la supervivència voreja el 90%), però “no podem oblidar que encara hi ha càncers, com ara el de pàncrees, amb molt mal pronòstic”, recorda el doctor.

L'enquesta de l'AECC-Catalunya Contra el Càncer ofereix pistes importants sobre alguns dels aspectes que cal millorar quant a les campanyes informatives sobre el càncer. A banda de la necessitat de posar fi a mites sense base científica, el treball constata que caldria insistir a difondre el missatge de la importància que l'alimentació i l'exercici tenen en la prevenció de la malaltia.

“El tema del tabac està més assumit, però, en canvi, encara hi ha un 22% de població que no creu que el càncer estigui relacionat amb una mala alimentació i amb l'excés de pes, quan això s'ha demostrat, per exemple, en mama i còlon”, afirma el doctor Biete. D'altra banda, també hi ha un percentatge molt elevat –el 58%– que considera el càncer una malaltia hereditària, quan el cert és que, segons els estudis, només entre el 5 i el 10% dels casos tenen com a causa l'herència.

L'enquesta es va basar en directrius de la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC) i no va incloure preguntes sobre factors ambientals i càncer.

LA XIFRA

15.700
catalans moren cada any per càncer. La incidència creix amb l'envelliment, però millora la supervivència.

34.000 nous diagnòstics cada any

Cada any es diagnostiquen prop de 34.000 casos nous de càncer a Catalunya: uns 14.000 en dones i 20.000 en homes. L'augment de l'esperança de vida ha fet que, en els darrers anys, la incidència del càncer augmenti. De fet, la mitjana d'edat dels afectats és de 62 anys. “Si la gent ja no mor d'infeccions o altres malalties de manera prematura, té més probabilitats de desenvolupar un càncer a mesura que envelleix”, afirma el doctor Albert Biete, cap de radiologia de l'hospital Clínic i president del comitè tècnic de l'AECC-Catalunya Contra el Càncer. A banda de l'envelliment, també hi ha altres raons que expliquen l'augment de casos de determinats tipus de tumors. Per exemple, el càncer de pulmó en dones, que és el que més augmenta (en homes, s'ha estabilitzat), ja que ara es veuen els efectes de la incorporació més tardana de les dones a l'hàbit de fumar.

Actualment hi ha uns 110.000 catalans que conviuen o han sobreviscut a un diagnòstic de càncer. L'activitat de l'AECC-Catalunya Contra el Càncer se centra a donar suport a aquestes persones a través de psicooncòlegs, programes d'ajut a famílies amb especials dificultats, etc. L'entitat també destina una part important dels seus recursos a projectes de recerca (el 28% de 2,5 milions d'euros l'any passat). Una de les fonts d'ingressos de l'associació és la tradicional col·lecta anual, que té lloc avui, tant al carrer com per via telefònica (900 100 301) i en línia (www.barcelona.aecc.es).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.