Societat

Les elevades taxes allunyen els ciutadans dels jutjats

Un 70% dels clients dels lletrats consultats renuncien a presentar una demanda pel seu alt cost

El Col·legi d'Advocats de Barcelona reclama solucions a la “dramàtica” congestió dels jutjats mercantils i socials

Els efectes de l'obligació de pagar taxes per pledejar en les jurisdiccions civil, social i contenciosa administrativa en els jutjats catalans, des del maig de l'any passat, ja han provocat una reacció. Un 70% dels clients d'uns 300 advocats consultats renuncien a interposar una acció judicial a causa de l'elevat cost de la taxa, segons un informe sobre l'estat de la justícia elaborat i presentat ahir pel Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab).

El seu degà, Pedro L. Yúfera, va aclarir que aquesta xifra no mostrarà aviat un alleujament d'uns jutjats endèmicament col·lapsats sinó la privació de la ciutadania del seu dret de recórrer als jutjats i tribunals. “Les solucions no poden implicar obstaculitzar l'accés als jutjats, sinó establir plans d'acció individual per resoldre les situacions concretes dels diferents jutjats”, va assegurar Yúfera. Les taxes judicials van dels 100 als 1.200 euros, en cas d'haver de recórrer en segona instància. El degà va recordar que un 40% de les sentències civils són revocades per l'òrgan superior, les audiències. És a dir, que “una de cada quatre sentències estan mal fetes”. En la jurisdicció penal, el percentatge de sentències rectificades és un 25%.

Yúfera va afegir que el balanç d'aquest informe és de “retret i de denúncia” envers les administracions i els polítics, ja que en vista de l'actual situació de crisi econòmica calen solucions urgents a la congestió galopant dels jutjats mercantils i socials, en els quals “hi ha milers de casos aturats sobre el futur d'empreses i de treballadors que esperen una resolució sobre el seu acomiadament o quantitat a cobrar”. El degà va indicar que en el 75% dels casos que s'envien a conciliacions no s'ha arribat a cap acord, fet que ha dilatat més les resolucions en els jutjats socials. De mitjana, els jutjats triguen entre un any i un any i mig a donar resposta a empreses i treballadors, indiquen els advocats.

La jurisdicció contenciosa administrativa, en què el ciutadà reclama a l'administració (Generalitat o ajuntaments), “continua sent caòtica”. El col·legi assegura que el retard d'aquesta jurisdicció és “extrem perquè els jutjats i tribunals no són capaços d'assumir ni un dels assumptes que els entren en aquell any”. A més, és en aquesta jurisdicció on molts ciutadans renuncien a pledejar per les altes taxes, mentre que l'administració no en paga cap.

En aquest sentit, el Col·legi d'Advocats de Barcelona reclama solucions, com la creació d'un únic organisme que aglutini totes les administracions, l'òrgan de govern dels jutjats i els advocats per donar resposta a la “vella i anquilosada” administració de justícia. Yúfera també va apostar per delegar més funcions a les autonomies.

A més, es va mostrar crític amb l'esborrany de la nova llei de justícia gratuïta perquè “continua sent burocràtica” i perquè inclou aquest benefici a tota víctima de violència masclista sense tenir en compte els seus recursos econòmics, tant en processos civils com penals. “Això pot provocar un efecte crida i no és just en un moment que hi ha persones necessitades”, va declarar Yúfera. L'any passat es va denegar l'assistència gratuïta a un 35% dels sol·licitants.

LA FRASE

Es confirma que les taxes judicials són un impediment als ciutadans per exercir el seu dret
Pedro L. Yúfera
degà dels advocats de barcelona

Morositat i més clients fora de Barcelona

L'informe inclou aquest any una radiografia de l'advocacia de Barcelona i la demarcació, amb la consulta a prop de 2.500 lletrats, que actualitza la realitzada l'any 2006.

Un dels resultats més destacats és que si fa sis anys el 49% de despatxos d'advocats situats a Barcelona tenien els seus clients a la capital, ara han reculat fins al 26%. L'advocat s'ha hagut d'obrir a nous mercats, amb clients a l'Estat espanyol (del 9% el 2006 al 20% actual), a la Unió Europea (del 5 al 10%) i la resta del món (del 3 al 6%).

En resum, un 41% dels advocats tenen uns ingressos bruts de fins a 40.000 euros l'any, “greu” per al degà. La crisi ha provocat que el 67% dels lletrats consultats tinguin morositat, i un 63% han hagut de baixar honoraris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.