Societat

Nombrosa protesta al carrer però seguiment desigual a les aules en la vaga d'ensenyament

El govern xifra el seguiment en un 19,57% i els sindicats ho eleven al 55%

A les universitat, el seguiment ha estat desigual segons els centres

La protesta contra la política educativa actual i les retallades s'ha fet molt visible al carrer, on les manifestacions han estat nombrosos, però el seguiment ha estat desigual a les aules. Aquest dijous professors, pares i alumnes de tots els nivells educatius públics estaven cridats a la vaga en contra principalment de les retallades i el projecte de Llei orgànica de millora per a la qualitat educativa (LOMQE) impulsat pel govern espanyol. La vaga ha tingut un seguiment de l'19,57% entre el professorat dels centres públics, xifra que els sindicats han elevat fins el 55%, i un 2,93% en la concertada.

La vaga era d'àmbit estatal i a Catalunya era la segona convocatòria d'aquestes característiques, després de la primera vaga general de tot l'ensenyament públic que es va celebrar el 22 de maig de l'any passat.

Segons les dades recopilades pel departament d'Ensenyament, la vaga ha tingut un seguiment del 19,57% entre el professorat dels centres públics i un 2,93% entre els concertats. En declaracions al Parlament, la consellera Irene Rigau ha mostrat el seu respecte per la convocatòria i l'ha contextualitzat en una crida a nivell europeu en defensa dels serveis públics.

Per serveis territorials, on s'ha registrat més seguiment ha estat el Baix Llobregat (26,31%), Barcelona Comarques (25,27%), el Vallès Occidental (24,82%), Maresme-Vallès Oriental (24,01%) i Consorci d'Educació de Barcelona (22,48%). Per sota s'han situat Catalunya Central (16,15%), Terres de l'Ebre (14,68%), Girona (14,45%), Tarragona (12,19%) i Lleida (7,74%).

Segons CCOO, el 85% de les escoles bressol han funcionat amb serveis mínims i l'activitat ha estat “gairebé paralitzada” als centres de secundària i les universitat, segons les seves dades. En el cas de la concertada ha xifrat el seguiment en gairebé el 20% i ha assegurat que, en general, la vaga ha afectat al 90% dels centres educatius de Catalunya.

Pel que fa a les universitats, el seguiment ha estat desigual i s'ha concentrat especialment a les universitats de Barcelona i la seva àrea metropolitana. A la Universitat de Barcelona (UB) la participació del Personal d'Administració i Serveis ha estat entorn a l'1% però alta entre els estudiants. La situació ha estat similar a l'Autònoma de Barcelona (UAB). A la UPC el seguiment ha estat desigual segons els centres i a la Pompeu (UPF) l'activitat s'ha reduït un 50% al campus del Poblenou i un 30% al de Ciutadella, mentre que hi hagut normalitat al Campus del Mar.

En comparació amb aquests centres de Barcelona i la seva àrea metropolitana, Universitats assegura que hi ha normalitat a tots els campus de les universitats de Lleida, Girona i Rovira i Virgili a Tarragona.

Manifestacions arreu del territori

Tot i aquest seguiment desigual als centres, al carrer les manifestacions han estat nombroses. A Barcelona, 10.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 100.000 segons els organitzadors s'han manifestat pel centre de la ciutat encapçalats per una pancarta amb el lema Per la cohesió social. Ni LOMQE ni retallades'.

A la tarda també s'han fet manifestacions arreu del territori. A Girona, prop de 3.000 persones s'han sumat a la protesta contra les retallades i contra la reforma educativa que promou el govern estatal. La marxa ha sortit des de la rotonda del Rellotge, a la Devesa, i ha omplert de gom a gom l'avinguda Jaume I. Després, ha acabat davant la seu del govern a Girona, on s'ha llegit un manifest i s'ha demanat la dimissió de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Durant la manifestació, s'han pogut llegir moltes pancartes amb lemes sobretot contra les retallades i en favor d'una educació pública, de qualitat i en català. A banda de mestres i professors, també s'han sumat a la protesta molta pares i els seus fills ja que la Fapac havia fet una crida a la mobilització. Entre els lemes que han corejat es podia escoltar: “Rigau, astuta, treballa de substituta” o “Rigau, divina, treballa d'interina”, així com proclames contra el ministre Wert i la reforma educativa que ha liderat.

Segons el departament d'Ensenyament, a les comarques gironines la vaga ha tingut un seguiment del 14,45% dels docents que treballen a instituts i escoles públics i concertats. En canvi, els sindicats han elevat la xifra al 40%. De fet, s'han mostrat “sorpresos” perquè l'ambient abans de la vaga era “molt fred” al ser una aturada d'àmbit estatal. També han afirmat que un 70% de les classes s'han vist alterades per l'aturada, bé perquè hi ha faltat el professor o bé perquè els alumnes no han anat a classe.

Unes 2.500 persones –4.000 segons els sindicats– s'han aplegat aquest dijous a la tarda a Tarragona en la manifestació unitària contra les retallades i la reforma educativa que impulsa el govern espanyol. Aquest ha estat l'acte principal de la jornada de vaga en l'ensenyament al Camp de Tarragona, que ha tingut un seguiment “desigual”, segons han reconegut els sindicats. El Departament d'Ensenyament ha xifrat la participació del personal educatiu en l'aturada en poc més del 12%, tot i que la UGT apuja aquest percentatge fins al 40%. La manifestació, encapçalada per una pancarta amb el lema Defensem l'ensenyament públic i de qualitat ha transcorregut anat entre la plaça Imperial i la plaça de la Font.

A Lleida han estat unes 1.000 persones, segons els organitzadors, o unes 700, segons la Guàrdia Urbana, les que s'han manifestat contra la nova llei d'Educació que vol aprovar el govern espanyol. La protesta ha sortit poc després de les sis de la tarda de la delegació del govern a Lleida encapçalada amb la pancarta Ni LOMQE ni retallades i ha arribat a les set a la subdelegació del govern espanyol a Lleida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.