Societat

Detinguda una persona per intentar boicotejar l'homenatge a Estellés a Burjassot

Un grup, identificats amb el GAV, va interrompre l'acte quan parlava el president de l'AVL, que va anunciar la creació d'un premi com a tribut a l'escriptor

L'oposició demana que es pose fi a la impunitat amb què actuen aquests col·lectius

Una persona va ser detinguda ahir dimarts després de l'“intent de boicot” de l'acte “Mural del País Valencià” en homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés que es va celebrar en el saló de plens de l'Ajuntament de Burjassot, segons ha informat la corporació municipal i han confirmat fonts policials. En un moment de la sessió, un grup de persones va intentar interrompre-la al crit de “som valencians, mai catalans; llengua valenciana mai catalana”.

Segons relaten fonts consistorials, després de la presentació per part de l'alcalde, Jordi Sebastià, es va cedir la paraula a la família del poeta, concretament a la seua filla i al seu gendre, que van recitar la Cançó de la Rosa de Paper. Després d'aquesta intervenció, representants de diferents associacions locals van recitar diversos poemes del poeta de la localitat.

Una vegada finalitzada aquesta primera part de la vetlada, va prendre la paraula Manel Pérez Saldaña, acadèmic de la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), entitat que, junt amb l'Ajuntament de Burjassot, havia programat aquest nou homenatge a Estellés. En el moment en què el president de l'entitat normativa, Ramon Ferrer, anava a dirigir unes paraules a l'auditori un grup d'assistents a l'acte –que el consistori i l'AVL identifiquen com a membres del Grup d'Acció Valencianista (GAV)– van intentar boicotejar l'acte, proferint “crits i insults”. Els “esvalotadors”, puntualitza la institució, van ser desallotjats per la policia i un d'ells va ser detingut.

Segons destaca el consistori, seguidament l'acte “va continuar sense major problema amb la intervenció de Ferrer i amb el tancament d'aquest per part de l'alcalde, que va rebre, de mans de Ferrer, un exemplar del llibre Mural del País Valencià”.

Precisament, durant l'homenatge Ramon Ferrer va anunciar que l'AVL crearà un premi literari amb el nom de Vicent Andrés Estellés. El guardó, concreta la institució en un comunicat, comptarà amb la col·laboració de l'Ajuntament de Burjassot i “implicarà altres entitats i col·lectius culturals locals, com la mateixa Fundació Estellés, perquè la memòria del poeta transcendisca més enllà dels actes previstos dins de l'Any Estellés”.

Debat a les Corts

Sobre aquest assumpte s'ha pronunciat també el diputat d' EUPV, Lluís Torró, que ha fet públic un comunicat en el qual assenyala directament el PP “com a responsable d'alimentar el fantasma del anticatalanisme, creat per ell mateix, i llançat a la palestra de manera ridícula i incendiària”. “Mentre pugen els índexs d'atur, augmenten les retallades, es destrueix el teixit productiu i un llarg etcètera de fets molt greus, el PP es dedica a elevar els símbols valencians, el ‘no ens fareu catalans' injectant gasolina a grups com el GAV”, retrau el parlamentari en un comunicat.

Esquerra Unida ha exigit la intervenció “immediata” de les institucions pertinents per a evitar que aquests grups continuen actuant amb impunitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.