Societat

Les entitats de LGTB reclamen una llei contra l'homofòbia

Una vintena de col·lectius de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals s'uneixen en una plataforma per tenir més força

Un de cada quatre gais de la UE ha patit agressions en els últims cinc anys

Mentre es coneixia que un de cada quatre membres de la comunitat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB) a la Unió Europea (UE) ha estat agredit o amenaçat amb violència durant els últims cinc anys, segons dades de l'Agència Europea de Drets Fonamentals, 24 col·lectius de LGTB de Catalunya van fer un acte públic ahir al parc de la Ciutadella de Barcelona per reclamar una llei específica per eradicar la discriminació que pateixen per la seva condició sexual. “S'ha avançat notablement en el reconeixement dels drets dels nostres col·lectius, però encara queda molt camí per fer”, va exposar el portaveu de l'acabada de constituir Plataforma d'Entitats LGTB de Catalunya, Joaquim Roqueta.

“Des de la riquesa i la diversitat és necessari treballar junts per aconseguir objectius comuns. Entitats que històricament eren antagòniques han sabut reconduir el diàleg per construir un nou camí obert a tot el col·lectiu LGTB”, argumenta el manifest que va llegir Roqueta, en què es destaca la unitat de les associacions per reivindicar “un marc normatiu específic i útil”. La plataforma posa en dubte l'eficàcia de la futura llei antidiscriminació que prepara el govern, perquè considera que és massa àmplia i vol regular col·lectius amb problemàtiques tan diverses com ara les persones amb discapacitat, immigrants, minories religioses i ètniques, i persones LGTB.

Per això les entitats van presentar la setmana passada al registre un projecte de llei contra la fòbia a les LGTB, i asseguren que ja tenen el suport d'ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP. “Ens agradaria que a Catalunya fóssim pioners a tirar endavant aquesta llei –va dir Roqueta– i que altres territoris de l'Estat en seguissin l'exemple.”

L'estudi de l'Agència Europea de Drets Fonamentals, que ha enquestat 93.000 persones, destaca que un 80% d'estudiants i universitaris LGTB s'han sentit amenaçats.

A Catalunya es denuncia una agressió al dia

L'any passat es van denunciar a Catalunya 376 casos d'agressions a persones per la seva condició sexual, segons dades de l'Observatori contra l'Homofòbia de Catalunya. El president de l'observatori, Eugeni Rodríguez, assenyala que les agressions en espais públics són les més nombroses, i també que l'assetjament en el dia a dia de l'escola per aquest motiu és molt important. Un altre terreny en què la discriminació és destacada és el laboral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.