Societat

Google recorda amb un Doodle el 125è aniversari de l'Exposició Universal de Barcelona

El cercador ha adaptat el seu logotip a la imatge de l'edifici del Palau de la Indústria, en forma de ventall i obra de Jaume Gustà, que va ser la ubicació principal de l'esdeveniment el 1888

Google ha celebrat aquest dilluns el 125è aniversari de la inauguració de l'Exposició Universal de Barcelona, l'any 1888, amb un doodle, adaptant el logotip del cercador amb la imatge del Palau de la Indústria, l'edifici central de l'esdeveniment, de 70.000 metres quadrats en forma de ventall i obra de l'arquitecte Jaume Gustà.

Amb l'Exposició la ciutat, que tenia com a alcalde Francesc Rius i Taulet, va recuperar la Ciutadella, símbol fins a aquell moment de la repressió de Felip V, i es va projectar Barcelona internacionalment com una ciutat burgesa i industrial. La inauguració la van presidir la reina regent Maria Cristina i Alfons XIII, de només dos anys.

L'Exposició es va situar a l'espai de l'antiga Ciutadella construïda per Felip V per castigar i controlar la ciutat rebel. Símbol de la repressió borbònica, presó i lloc de càstig i crims al llarg del segle XIX, era odiada pels barcelonins. Després de diversos intents, gràcies a l'adveniment de la revolució del 1868, se'n va iniciar l'enderroc el 16 d'octubre i se'n va començar a recuperar el terreny. Resolts diferents problemes, convocat un concurs públic i internacional, el 1872 l'Ajuntament va seleccionar el projecte del mestre d'obres Josep Fontserè per construir-hi un parc amb una gran cascada.

Un dels aspectes destacats de l'exposició va ser l'arquitectura, alguns dels edificis de l qual encara segueixen en peu. Destaquen l'arc de triomf d'entrada al recinte, obra de Josep Vilaseca, en maó vist. En segon lloc, el Cafè Restaurant, en l'actualitat Museu de Zoologia, obra de Lluís Domènech i Montaner, de caire goticista. Del mateix arquitecte, l'Hotel Internacional, enderrocat el 1889, de grans proporcions i situat fora del recinte, es va aixecar en només 69 dies gràcies a un gran esforç i a l'avenç de la tècnica constructiva. De ferro i vidre, aleshores molt en voga, era l'Hivernacle, de Josep Amargós, avui també en peu.

Antoni Gaudí també va participar en l'exposició fent el pavelló de la Companyia Transatlàntica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.