Societat

Educació

A la presó, en català

La Fundació Carulla distingeix l'escola del Centre Penitenciari de Brians amb un premi Baldiri Reixach

El centre fa servir la llengua pròpia del país com a eina vehicular

Si el ministre José Ignacio Wert vol aplicar la seva nova llei d'educació a tots els àmbits de l'educació catalana, pagant l'escolarització en castellà en centres privats a aquells alumnes que no vulguin seguir les classes en català, haurà de buscar una fórmula imaginativa per a Sant Esteve Sesrovires i, més concretament, per al recinte penitenciari de Brians 2. L'escola d'aquesta presó té la llengua catalana com a idioma vehicular en tots els ensenyaments que s'hi imparteixen, des dels cursos més elementals d'alfabetització fins a les classes que preparen els presos que volen accedir a estudis universitaris. Per aquest fet, i d'altres, la Fundació Lluís Carulla ha decidit concedir al centre un dels premis Baldiri Reixach que anualment es lliuren per reconèixer diverses iniciatives en l'àmbit de l'educació.

Els premis estan pensats per estimular l'escola en català i reconèixer els que hi treballen, i en el cas d'aquest guardó el jurat “ha tingut en compte la promoció de la llengua dins el centre penitenciari”.

La presó de Brians 2 és una de les més modernes de Catalunya, ja que es va inaugurar el 2007, al costat mateix del centre de Brians. El recinte està dotat d'unes aules a l'àrea educativa i cultural i també d'unes altres aules als diversos mòduls on hi ha les cel·les dels interns. També hi ha una biblioteca per a l'estudi i la consulta de llibres de text o préstec de volums per a la lectura, activitat aquesta última que és molt habitual a les presons.

Actualment, en aquest recinte penitenciari hi ha 750 alumnes que duen a terme 1.112 activitats educatives. Brians 2 és la presó on hi ha més interns que dediquen una part del temps a l'estudi, seguida de la de Quatre Camins –a la Roca del Vallès–, on hi ha 719 reclusos que estudien, segons les dades de Justícia.

A l'escola del centre hi ensenya un equip format per divuit mestres i tres professors de secundària que fan servir sempre el català, tant en les activitats directes de la docència com en aquelles pràctiques que es fan a través de la intranet, que és la xarxa informàtica d'ús intern.

Els interns no només treballen la llengua, sinó que se'ls ensenyen les diverses tradicions del país, utilitzant les celebracions de Sant Joan o Nadal, per exemple, per transmetre el coneixement sobre el fet cultural. Amb motiu d'aquestes festes el centre arriba a transformar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.