Societat

turisme

Es registra la marca Lloret de Mar per evitar-ne el mal ús

L'Ajuntament inclou el nom de la ciutat al registre de patents, amb efectes sobre la Unió Europea, Rússia, la Xina i Suïssa

Un reglament en fixa les condicions d'ús per posar fi a la mala imatge

L'Ajuntament de Lloret de Mar va registrar al febrer a l'Oficina de Patents i Marques de la Unió Europea el nom de la ciutat. D'aquesta manera, la marca Lloret de Mar, així com els logos oficials, queda registrada i regulada als 27 països de la UE i també a Rússia, la Xina i Suïssa, països amb els quals Lloret de Mar porta a terme accions promocionals i comercials. A més, el ple municipal va aprovar ahir el reglament d'ús del nom. “Es tracta de fer respectar la marca per qui en fa un mal ús”, va assegurar l'alcalde, Romà Codina (CiU).

L'objectiu és controlar l'ús que es fa del nom de la ciutat, ja que podria perjudicar-ne la imatge. L'origen de la iniciativa es remunta a l'estiu del 2011, amb els polèmics aldarulls que van afectar la ciutat. Aleshores, el govern local va buscar als llocs web de diversos operadors turístics i es va adonar que difonien una imatge de Lloret vinculada amb l'alcohol i la falta de control, fent servir els logos oficials de l'Ajuntament, sense tenir-ne autorització. “Els vam requerir que traguessin el logo, però no ens van fer cas”, va explicar Jordi Orobitg (ERC), tinent d'alcalde de Turisme.

Amb el registre, l'Ajuntament té les eines necessàries per poder actuar si torna a detectar un mal ús del nom i dels logos, que només es podran fer servir prèvia autorització del consistori i basant-se en el reglament d'ús de la marca Lloret de Mar que es va aprovar ahir. Aquest reglament fixa les condicions per donar autorització perquè les empreses puguin fer ús de la denominació de la ciutat amb finalitats promocionals o comercials. “Es tracta de protegir la marca i preservar-ne els valors, el prestigi i la reputació”, va assegurar Orobitg. D'aquesta manera, no tindran autorització aquells productes o serveis que continguin contingut xenòfob, homòfob o sexista; que promoguin comportaments incívics o que causin descrèdit a la població amb, per exemple, una imatge vinculada únicament a l'alcohol i la festa sense límits. Així mateix, si es dóna una autorització per fer servir la marca Lloret de Mar i se'n detecta un mal ús, es podran posar multes d'entre 750 i 3.000 euros.

El reglament es va aprovar amb els vots de l'equip de govern (CiU-ERC) i el PP, el portaveu del qual, Enric Martínez, el va qualificar d'“absolutament necessari per salvar el bon nom de Lloret”. El PSC i ICV-EUiA es van abstenir i el Millor hi va votar en contra perquè preveu el pagament d'una taxa.

LA FRASE

Es tracta de fer respectar la marca per qui en faci un mal ús
Romà Codina
Alcalde de Lloret de Mar

LA XIFRA

30
països
estaran subjectes al registre de la marca Lloret de Mar: els 27 de la Unió Europea, Rússia, la Xina i Suïssa.

S'aprova una moció a favor de la sobirania fiscal

El ple va aprovar ahir, amb els vots de CiU i ERC, una moció perquè l'Ajuntament pagui l'IRPF i l'IVA a l'Agència Tributària de Catalunya quan la Generalitat fixi un protocol en aquest sentit.

El polèmic programa de televisió alemany en quedaria al marge

El registre de la marca Lloret de Mar es fa sobretot per l'ús del logo de l'Ajuntament en determinats operadors turístics. Però tothom té molt present el programa de telerealitat d'una emissora alemanya que es va titular We Love Lloret, que tenia com un dels seus escenaris un no menys polèmic local de la riera anomenat I Love Lloret. Aquests dos exemples podrien quedar al marge de la normativa, perquè ja feien ús del nom abans del registre.

Unanimitat a l'hora de defensar que no es tanqui el CAP de Fenals

Tots els partits van aprovar ahir una moció en què es demana a la Generalitat que no es tanqui el CAP Fenals, com està previst de fer el 22 de juny. “Els perjudicats són els veïns de Fenals; he d'estar al seu costat”, va dir Codina. L'alcalde, però es va haver de sentir que tenia “manca de lideratge” (Joan Bernat, PSC), que era una “víctima de la Corporació de Salut” (Enric Martínez, PP) i fins i tot un “terrorista sanitari” (Javier Rodríguez Pacios, ICV-EUiA).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.