Societat

Els escoltes catalans i els focs de l'Empordà

Més de vuitanta joves escoltes d'arreu de Catalunya es traslladen a Capmany per ajudar sis famílies que van patir els incendis de l'estiu passat

Els afectats asseguren que l'acció dels joves els reconforta i critiquen que les administracions “no han fet res”

Retiren troncs cremats, fan tanques i murs de pedra i reconstrueixen recs

Un total de 84 joves d'entre 17 i 19 anys de diferents agrupaments escoltes d'arreu de Catalunya han participat aquest cap de setmana a Capmany (Alt Empordà) en una acció per recuperar els conreus i boscos afectats pels incendis de l'estiu passat en aquella zona. L'acció, que s'emmarca en la trobada Trucaires per l'Empordà organitzada per la demarcació de Girona de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, amb el suport de la Fundació Jaume Bofill i la col·laboració de l'ADF Catalunya i l'Ajuntament de Capmany, té els seus orígens el mateix estiu del 2012, quan un grup d'escoltes gironins va conèixer de primera mà l'impacte d'aquells focs. Van crear llavors la comissió Ambienta't dins els Minyons i un grup al Facebook per unir esforços per ajudar la zona afectada, segons explica Laura Rabassa, una de les organitzadores de l'activitat d'ahir, així com Pau Maresma, que explica que s'ofereix la possibilitat d'anar a aquest espai durant tot l'any perquè hi ha molta feina a fer, sobretot retirant troncs cremats, fent tanques, murs de pedra o reconstruint recs. La trobada és un projecte “d'aprenentatge servei”, una metodologia educativa que consisteix a fer una acció de servei a l'entorn i, alhora, formar-se sobre un tema concret.

La vuitantena de joves provinents de tot Catalunya treballaven ahir al matí enmig dels espais cremats. Entre ells, Laura Gutiérrez, de 17 anys i veïna de Blanes, que relata com després de ser informats per les ADF i els bombers de com havien succeït els fets, estaven “més motivats” per dur l'acció de neteja. També Pau, de 17 anys i de Tarragona, explica com aquell 22 de juliol el seu agrupament, l'Alverna, de Tarragona, estava a la zona i va patir els fets. “Creiem que calia tornar amb més persones per poder ajudar”, afegeix Pau. Tots dos joves coincideixen a explicar que la seva voluntat és ajudar les famílies i també, conèixer més gent “amb les mateixes inquietuds que nosaltres”.

L'acció dels escoltes va ser agraïda públicament per dues de les famílies amb els terrenys afectats i on els joves treballaven ahir. “Francament és meravellós que pugui venir un grup així”, diu Xavier Bagué, un dels veïns de Capmany que va haver de marxar a corre-cuita de casa seva quan el foc s'acostava. La casa de fusta, enmig del bosc, va resultar danyada i ara viu a casa dels pares. “Tot això ens ha deixat la moral per terra i veure com nois joves vénen i t'ajuden desinteressadament és fantàstic. Això ens dóna esperança de cara al futur”, afegeix Bagué, que reconeix que, durant tot aquest temps, l”única ajuda” que han rebut és dels mateixos veïns de Capmany, que van organitzar un concert després dels fets i van repartir els diners recollits entre els afectats. També Pep de la Rubia, veí de Xavier Bagué, afirma que els escoltes són els que més els han ajudat, tant en tasques físiques, com de suport emocional. “Estem molt agraïts”, diu Rubia. Tots dos veïns relaten com cap de les set famílies del poble afectades pel foc no han rebut ajudes per part de les administracions: “S'han buscat totes les excuses per no ajudar-nos.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.