Societat

La xarxa elèctrica, controlada per robots

Endesa assajarà els multicòpters per detectar els punts calents de la xarxa

Poden revisar 30 torres al dia

Les noves tecnologies es posen al servei de la xarxa elèctrica i la companyia Endesa ha començat a utilitzar de manera experimental helicòpters teledirigits per controlar els punts calents de la xarxa. El mecanisme, conegut com a absorbidor d'ones o drones, funciona amb comandaments teledirigits i permet captar imatges d'alta resolució de punts calents i de difícil accés sense haver-ne de tallar el subministrament. A banda, l'ús dels multicòpters suprimeix una tasca que fins ara s'havia de fer manualment i anul·la el risc d'accidents que això suposava.

La companyia va presentar ahir a Alcover els dos nous dispositius que posa en marxa de cara a la campanya de neteja i protecció de boscos per prevenir els incendis forestals. Els robots, que pesen entre dos i quatre quilos, poden mesurar la temperatura d'aquests punts calents i, a més, també estan pensats per fer reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d'emergència. I és que aquests aparells es poden telecomandar des de tres quilòmetres de distància i són capaços d'enlairar-se i aterrar tots sols mitjançant la propulsió elèctrica.

Tot i que de moment s'estan utilitzant de manera experimental i la seva autonomia és limitada, des de la companyia calculen que podran servir per revisar unes 30 torres elèctriques al dia i que a la llarga podran substituir les actuals inspeccions de detall. Els drones complementen la tasca que actualment ja estan fent els helicòpters termogràfics, que cada tres anys revisen tota la xarxa aèria catalana d'alta, mitja i baixa tensió. El mecanisme utilitza raigs infrarojos que capten si hi ha algun punt del cablejat sobreescalfat i això permet actuar de manera preventiva i evitar-ne el deteriorament. Cada any es detecten entre 30 i 40 punts calents.

Inversió de 27,5 milions per protegir-se dels incendis

Més enllà de l'adquisició de dos multicòpters, la companyia invertirà enguany 27,5 milions en la neteja de boscos per evitar els danys a les línies elèctriques en cas d'incendis forestals i en les revisions termogràfiques amb helicòpter de la xarxa. Cal
tenir en compte que dels 98.000 quilòmetres de línia elèctrica que hi ha a Catalunya un 55% és xarxa aèria i d'aquesta bona part es troba en zona boscosa i amb molta vegetació. La mesura no només busca preservar la pròpia infraestructura elèctrica i garantir la qualitat del servei sinó que també pretén desvincular la xarxa elèctrica com a possible causa dels incendis. “Nosaltres també som part afectada quan hi ha un incendi”, puntualitza el director de Distribució d'Endesa Catalunya, Josep Ramon Esteve i, en aquest sentit, hi afegeix: “Des del 2011 no se'ns ha imputat cap incendi i tenim un compromís i interès claríssim a evitar aquesta associació.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.