Societat

Unitat “sense fissures” dels partits en defensa de la immersió lingüística

CiU i ERC asseguren que la LOMQE “no és aplicable” a Catalunya

El PSC qualifica la llei Wert d'“atac a Catalunya” i retrocés ideològic

ICV considera que és la “pitjor llei que s'ha fet mai”

La CUP alerta que la reforma és un intent de “cop d'estat” educatiu

Els partits que han participat en la cimera sobre educació convocada pel president de la Generalitat, Artur Mas, s'han mostrat unànimes en la defensa del model d'immersió lingüística en català.

El representat de CiU a la reunió, Jordi Turull, ha fet una valoració “extraordinàriament positiva” de la trobada perquè s'ha constatat que hi ha “unitat sense fissures en defensa del model” d'escola català. El portaveu convergent ha qualificat la llei orgànica de millora de la qualitat educativa LOMQE, més coneguda com a llei Wert, d'“atac directe a la línia de flotació de la cohesió social” i al model pedagògic que s'ha seguit fins ara al país. “La llei Wert no és aplicable a Catalunya”, ha sentenciat.

En la mateixa línia, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha considerat que la LOMQE és una “amenaça” per al sistema públic escolar i que és “absolutament inaplicable” a Catalunya. El republicà ha alertat que la llei posa en perill un model escolar que s'ha demostrat d'èxit i ha assegurat que va en contra de les tendències pedagògiques que s'apliquen a tota Europa. En aquest sentit, ha denunciat que el projecte del PP trenca el model d'escola “inclusiva i comprensiva” i segrega per llengua, gènere i tipologia d'alumnat. Junqueras ha avançat que el seu partit treballarà conjuntament amb el govern i les altres formacions per presentar esmenes a la LOMQE a Madrid. “La millor manera de superar totes les amenaces és que el marc legal sigui determinat pel poble de Catalunya”, ha subratllat.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, també ha fet una valoració contundent de la llei Wert: “Estem davant d'un atac d'Espanya a Catalunya”. El líder socialista ha alertat que la norma ataca la immersió lingüística i recentralitza com mai les competències en matèria educativa. A més, ha lamentat que la llei s'ha fet sense els consens dels partits, la comunitat educativa, els professionals de l'educació, i el món local. Una manca de diàleg que ha contraposat amb les reformes impulsades pels socialistes. Navarro ha subratllat que el seu partit està d'acord en fer front comú en la defensa del model d'escola en català i les competències de la Generalitat. En aquest context, ha dit que els socialistes comparteixen l'“esperit” de les esmenes a la LOMQE que ha proposat el govern, si bé ha precisat que encara n'han d'estudiar la lletra.

Esmenes a la LEC

D'altra banda, Navarro ha anunciat que la seva formació presentarà dues esmenes a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) perquè, al seu parer, la norma catalana s'ha d'adaptar a l'actual context, davant el tancament de línies escolars i la manca de beques menjador. En concret, el PSC plantejarà al Parlament que no es puguin fer concerts amb les escoles que discriminin per gènere i que els governs locals puguin dir la seva quan es vulgui tancar un centre educatiu.

Retrocés als 60

“La llei va en contra de tot el que s'està fent a Europa i és la pitjor llei que s'ha fet mai”. Així de contundent s'ha mostrat també el coordinador d'ICV, Joan Herrera, en relació a la LOMQE. Al seu parer, la norma suposa un “retrocés als anys 60”. Herrera ha subscrit les propostes en defensa del model d'immersió lingüística i ha afegit són “les mateixes que Iniciativa ha defensat sempre”. Però l'ecosocialista ha demanat al govern i a CiU que s'oposin també als aspectes de la llei que afavoreixen la segregació per gèneres o la privatització de l'ensenyament públic. En aquest marc, ha proposat que les escoles que discriminen per sexe no rebin concerts.

Finalment, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha denunciat que la reforma educativa del PP és “un intent de cop d'estat educatiu” que busca uniformitzar l'ensenyament. Segons ell, es tracta d'una llei política pensada a llarg termini per assegurar la recentralització de l'Estat espanyol. Arrufat ha apuntat que és “una assegurança” per si els populars perden els governs del País Valencià i les Balears poder “continuar espanyolitzant” els alumnes des del ministeri. El portaveu de la CUP ha fet una crida a impedir l'aplicació de la llei a Catalunya. També ha opinat que el sistema d'escola pública actualment no només està amenaçat per la LOMQE sinó també per la manera com s'està aplicant la LEC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.