Societat

Contes a canvi de temps

Tres narradores de Tarragona s'ofereixen per explicar contes a domicili a canvi de favors

Volen fomentar la lectura entre els més petits i demanen que les famílies s'impliquin en el projecte intercanviant-los temps

Reivindiquen la necessitat de fomentar la lectura entre els més petits i ho fan explicant contes a domicili. El seu és un projecte acabat d'estrenar que busca la complicitat de nens i famílies. Per això no volen diners a canvi dels contes, sinó que demanen el mateix que elles ofereixen: temps.

“Volíem trobar una manera que les famílies, pares i nens, també s'impliquessin en la iniciativa i per això quan contacten amb nosaltres perquè anem a explicar el conte ens han de proposar què ens oferiran a canvi, que mai poden ser diners”, explica Rat Cebrián, una de les tres integrants del Col·lectiu Entre T(r)res. La Rat és mestra i fa més de vint anys que es dedica a explicar contes per a grans i petits a biblioteques, escoles, geriàtrics, llars d'infants o sanatoris mentals. Comparteix afició amb l'Imma Pujol –bibliotecària de professió– i la Carme Gonzàlez –auxiliar tècnica de joventut–, que també tenen un llarg bagatge en la matèria. Juntes han decidit anar a trucar a les portes de les cases quan es fa fosc per explicar històries a cau d'orella.

Ronden per Tarragona i rodalia i les acompanya el follet Poca Son, un nino fet a mà que és part del preu que ha pagat l'Annabel Gonzàlez per tres sessions de contes. A més de la mascota, l'Annabel també es va oferir a confeccionar-los el blog des del qual els interessats es poden posar en contacte amb elles (http://entretes.blogspot.com). Les il·lustracions que hi ha a la pàgina són de l'Hugo Prades, que també les ha ofert a canvi de contes. “Si les sessions s'haguessin de pagar tindrien un cost d'uns 60 euros”, expliquen. A partir d'aquí l'interessat ha de fer càlculs i buscar la manera de retornar amb un valor similar el temps que elles hi dediquen. “Tampoc no s'hi val a anar a comprar un regal! Volem que les famílies s'ho pensin molt bé i que, juntament amb els nens, busquin una manera original de poder-ho pagar. Hi ha mil maneres: des de muntar-nos una excursió fins a deixar-nos dormir una nit en una casa de camp”, especifiquen. Ara hi ha tres mares que estan confeccionant les xapes amb el logotip del Col·lectiu; a canvi, cadascuna rebrà el conte personalitzat a casa.

Amb l'intercanvi de temps pactat arriba el dia que la màgia del conte arriba a casa i aquí també convé deixar clara la filosofia del projecte: “Es tracta d'un acte íntim amb els nens i els pares, i per això recomanem que no hi hagi més de cinc persones.” Volen deixar clar que el seu no és un espectacle per a aniversaris o comunions, i que tampoc no es tracta d'una festa de pijames, per això demanen un ambient de tranquil·litat perquè el conte i la paraula puguin ser protagonistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.