Societat

Més gestió del bosc però menys bombers per plantar cara al foc

Agricultura ultima un pla forestal que té com a objectiu explotar els boscos com a font de riquesa i com a sistema de prevenció d'incendis

Les retallades condicionen la campanya d'estiu, amb una reducció de pressupost i d'efectius

Els incendis s'apaguen a l'hivern. Aquesta premissa, repetida moltes vegades, sembla que s'ha instal·lat a la Generalitat i al Departament d'Agricultura, que està ultimant un pla de política forestal. El programa té com a objectiu aprofundir en l'aprofitament econòmic del bosc, perquè un bosc rendible és un bosc net que no es crema a l'estiu.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va presentar ahir al Parlament aquest projecte, que va qualificar de “canvi de model”, acompanyat del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, a qui va tocar un paper més complicat, el d'explicar que la campanya antiincendis d'aquest estiu s'haurà d'afrontar amb menys pressupost, menys bombers i menys punts de guaita. L'únic que no s'ha tocat és la dotació de mitjans aeris. “És una aposta política, i aquest conseller assumeix les conseqüències de la decisió”, va deixar clar. Espadaler va insistir en aquest fet i, fent referència a la sonora protesta que ahir van organitzar els bombers davant l'edifici del Parlament, va dir: “M'hauria pogut estalviar alguns mitjans aeris i jo tindria pau social.”

Menys hores extres

La retallada en el pressupost de la lluita contra els incendis tindrà dues conseqüències més. D'una banda, la campanya es concentrarà en els mesos de juliol i agost, quan habitualment començava el 15 de juny. D'altra banda, hi haurà una retallada en les hores extres, que es concentraran en el període de més risc d'incendi. El conseller també va demanar que les crítiques no se centrin en la qüestió de la retallada, “fer-ho seria distorsionar el debat”, va dir.

Sobre el fet d'endarrerir quinze dies l'inici de la campanya, els consellers van assegurar que el temps plujós farà que hi hagi un final de primavera amb el terreny més moll i, per tant, amb menys risc de foc.

Ara bé, més endavant aquesta mateixa pluja pot alimentar el sotabosc i crear situacions de risc importants quan arribi la calor forta. “Les pluges d'aquest any no disminueixen el risc d'incendi forestal, fan que sigui diferent”, va advertir Ramon Espadaler.

Protesta dels bombers

Mentre els consellers Pelegrí i Espadaler s'explicaven a l'interior del Parlament, un miler de bombers de la Generalitat van aprofitar-ho per mostrar el seu rebuig al dispositiu antiincendis del 2013. Les protestes van ser molt aïrades i sorolloses i arribaven amb tota nitidesa dins de la sala on hi havia reunida la comissió d'Interior.

La protesta va anar creixent de to fins al punt que es van viure moments de molta tensió entre els agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra i els manifestants del cos de Bombers. Les empentes i escridassades van arribar a provocar algun aldarull, que es va saldar amb la detenció i posterior posada en llibertat amb càrrecs d'un bomber de 63 anys. Se li podria imputar un delicte d'atemptat a l'autoritat.

Els bombers denuncien l'empitjorament de les seves condicions laborals, i alerten que s'està posant en risc la seva seguretat per la falta de mitjans, així com també la seguretat dels ciutadans. En aquest sentit van alertar que les condicions de seguretat de la revetlla de Sant Joan quedaran afectades. Aquesta circumstància va ser rotundament desmentida pel conseller Espadaler, que va dir que aquest any s'hi destinarà el mateix nombre d'agents, 642, que l'any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.