Societat

Alerten del vincle d'un ultra amb les policies de l'Estat

Emilio Hellín, el membre de Fuerza Nueva que va matar una jove comunista el 1980, ha impartit cursos a agents de tots els cossos

Un mosso va ser alumne de l'empresa de l'assassí, el 2007

L'assassinat polític de la jove militant comunista i líder estudiantil Yolanda González el 1980 a Madrid torna a ser actualitat més de trenta anys després en fer-se públic que l'home que la va matar a trets, Emilio Hellín, ha treballat formant en la seva especialitat d'informàtica agents de diversos cossos de seguretat de l'Estat. Hellín, militant de la formació d'ultradreta Fuerza Nueva i integrant del grup terrorista Batallón Vasco Español, va ser condemnat per aquest crim a 43 anys de presó, dels quals només en va complir 14. Durant la condemna, va protagonitzar diverses fugues, la més sonada de les quals el va portar fins al Paraguai, on va trobar refugi en la dictadura d'Alfredo Stroessner.

Una informació recent del diari El País va revelar que Hellín havia intentat camuflar la seva identitat canviant-se el nom i fent-se dir Luis Enrique. La mateixa informació explicava que l'empresa d'aquest vell i mai penedit militant feixista havia fet cursos a agents de la Guàrdia Civil, la Policía Nacional, l'Ertzaintza i també els Mossos d'Esquadra.

En tenir coneixement d'aquests fets, el germà de Yolanda González, Asier, va demanar una entrevista amb la conselleria d'Interior que es va formalitzar ahir, després de setmanes d'espera.

Asier, acompanyat de dues persones que formen part de la plataforma de familiars, amics i companys de Yolanda, es va entrevistar amb dos alts càrrecs de la conselleria que li van confirmar que el 2007 un agent dels Mossos va participar en un curs de cinc hores impartit per l'empresa d'Hellín. El cost del curs no va arribar als mil euros i va ser costejat per la conselleria.

A la mateixa reunió, Asier va comunicar a la conselleria que tenien notícia d'una taula rodona celebrada a principis del 2011 en la qual hi havia anunciada la participació, al costat d'Hellin i de diversos representants de cossos policials, d'un agent dels Mossos. Des d'Interior no es té constància d'aquest fet, tot i que en les últimes setmanes s'ha revisat la documentació interna per detectar qualsevol relació que hi hagi pogut haver amb Hellín.

La relació sí que ha estat molt intensa des del Ministeri de l'Interior, que va contractar l'empresa d'Hellín des del 2006 en diverses ocasions.

LA DATA

01.02.1980
Emilio Hellín
va disparar dos trets a Yolanda González, que en va rebre un altre del també ultra Ignacio Abada.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.