Societat

Un 4,7% dels gironins, sota el llindar de la pobresa

Dipsalut destinarà aquest any un milió d'euros a la demarcació a pal·liar els efectes de la crisi en la salut de les persones

Aposta perquè els consells comarcals gestionin aquests ajuts

A les comarques gironines hi ha 35.000 persones que viuen per sota del llindar de la pobresa, segons les dades que van facilitar ahir el vicepresident de Dipsalut, Josep Maria Corominas, i el cap de l'Àrea de Polítiques i Promoció de la Salut, Pau Batlle, en el consell d'alcaldes de la comarca de la Selva, a Santa Coloma de Farners.

Dipsalut destinarà aquest any un milió d'euros a la demarcació a pal·liar els efectes de la crisi en la salut de les persones. Els diners es distribuiran en cada comarca en funció dels habitants (209.000 aniran a la Selva, per exemple).

L'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, va afirmar, en una de les poques intervencions que es van fer, que el milió d'euros es podria dedicar “a ocupació”, ja que, segons va argumentar, la manca de feina és el que aboca la gent a la pobresa. Pau Batlle va recordar, però, que Dipsalut no té competències en àrees laborals.

La Diputació de Girona va aprovar en el darrer ple una modificació de crèdit per incloure-hi aquesta partida i poder destinar aquests diners a un programa que serà el primer cop que s'aplica a la demarcació. Batlle hi va afegir que caldrà dedicar una atenció especial al grup que va qualificar de “nous pobres” i a aquells que tenen possibilitat de sortir de la pobresa però la crisi els ho impedeix, perquè són els col·lectius que més patiran els efectes de la manca de feina i la pèrdua de salut associada.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, va exposar que el Consell organitzarà el repartiment dels diners –si els municipis hi estan d'acord–, recollint la recomanació de Corominas. El vicepresident de Dipsalut va destacar que en aquest moment Dipsalut considerava que “tocava” ajudar la gent que pateix per la crisi, identificant els efectes sobre la salut que tenen els problemes d'alimentació, habitatge i ocupació, que acaben provocant fins i tot alteracions psicològiques. “Intentarem donar un cop de mà, i que el programa no tingui res d'estructura, i que sigui la gent que ja treballa per ajudar la gent als municipis, amb base comarcal i a proposta dels ajuntaments”, hi va afegir. Dipsalut aposta, però, per tenir un interlocutor que pugui canalitzar les necessitats de cada municipi, paper que poden fer els consells comarcals.

Alguns alcaldes van intervenir per explicar en quina mesura la crisi afecta les seves poblacions. L'alcalde de Lloret, Romà Codina, va dir que el Banc dels Aliments ha passat de distribuir menjar dos dies per setmana a Lloret a tres dies, atès l'increment de la demanda que s'ha detectat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.