Societat

Salut

Quinze dies per vacunar

Els amos de gossos, gats i fures de Montcada i Reixac, Piera, Porqueres i Banyoles estan obligats a immunitzar els animals contra la ràbia

Un veterinari de Montcada consciencia els clients dels riscos d'aquesta greu malaltia

Des de la seva consulta a Montcada i Reixac, el veterinari Abel Rodríguez fa dies que està enfeinat a difondre a través de tots els canals possibles la necessitat (i, des de dimecres passat, l'obligatorietat) que tots els propietaris de gossos, gats i fures del municipi vacunin les seves mascotes contra la ràbia. “He fet servir molt les xarxes socials per arribar a clients i associacions... El cert és que el missatge s'ha estès ràpidament de manera viral i ja fa dies que la gent està venint a vacunar els seus animals”, assegura Rodríguez. Aquest veterinari també ha recorregut al correu electrònic per contactar amb el màxim nombre de propietaris possible i, pensant en tots aquells que no utilitzen internet, ha col·locat cartells ben cridaners a la porta de la consulta informant del brot de ràbia declarat a l'Estat espanyol el 6 de juny.

Des de dimecres passat, la vacunació contra la ràbia és obligatòria a quatre municipis catalans: Montcada i Reixac, Piera, Porqueres i Banyoles. Així consta a la resolució del Departament d'Agricultura, publicada el mateix dia al DOGC, on es dóna als amos d'animals susceptibles de contraure la ràbia un termini de quinze dies per immunitzar-los contra aquesta greu i perillosa malaltia, que també es pot transmetre als humans. Les quatre localitats on la vacunació és obligatòria conformen l'itinerari per on s'hauria mogut un gos infectat pel virus de la ràbia que va atacar l'1 de juny passat cinc persones a Toledo. Segons les investigacions, l'animal es va contagiar en un viatge al Marroc i, un cop a la península, va passar per diversos llocs abans d'arribar a Castella-la Manxa. Dins del territori català, les autoritats sanitàries han considerat que les zones de risc són aquests municipis. Els amos del gos tenen el domicili a Montcada.

Abel Rodríguez assegura que la immensa majoria de propietaris de mascotes de Montcada s'han assabentat de l'alerta, ja que l'Ajuntament també està informant activament i “el boca-orella al carrer està funcionant”. Rodríguez afirma que la gent no està alarmada, però quan els propietaris de gats i gossos arriben a la consulta, ell aprofita per explicar-los que es tracta d'un fet seriós i que la ràbia és molt greu. “Ara estem en la fase d'alerta 1 del pla de contingència estatal, però si se'n detectessin més casos i passéssim a fases superiors, hauríem de parlar de sacrificar animals”, adverteix. El període d'incubació de la ràbia pot arribar als sis mesos.

La vacunació contra la ràbia fa anys que va deixar de ser obligatòria a Catalunya i a altres comunitats, tot i la proximitat amb Àfrica, on la malaltia és endèmica (incloent-hi Ceuta i Melilla). Segons Rodríguez, molts propietaris de gossos sí que vacunen els animals (al voltant del 60% a la seva clínica), però els gats no arriben al 10%. La vacunació s'hauria de fer un cop l'any i els veterinaris fa temps que reivindiquen que sigui obligatòria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.