Societat

La justícia europea eximeix Google de garantir el dret a l'oblit a internet

Un dictamen de l'advocat general de la UE considera que demanar a un cercador que elimini informació equivaldria a censurar

El text no és vinculant per al Tribunal de Justícia, tot i que aquest segueix les seves recomanacions en un 80% dels casos

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Niilo Jäaskinen, acaba d'anunciar que eximeix Google de qualsevol responsabilitat sobre el que publiquen altres webs amb què enllaça el seu cercador. Les conclusions de l'advocat general indiquen, a més, que la directiva europea sobre protecció de dades no estableix cap relació amb el que es coneix legalment com a “dret a l'oblit”, això és, el dret que té una persona que no se la relacioni amb actes del seu passat quan ja ha complert amb ells i ha passat un temps.

En un dictamen a instàncies de l'Audiència Nacional espanyola, l'advocat general Niilo Jäaskinen considera que la multinacional californiana no realitza tractament de dades quan tracta una pàgina web que ha de ser utilitzada en els seus serveis de cerca i, per tant, no té cap responsabilitat sobre el que s'hi digui. Cal recordar que la petició de l'Audiència Nacional es va produir a instàncies de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, que l'any 2010 va reclamar pel cas d'un ciutadà que veia el seu nom relacionat amb una subhasta d'un immoble embargat per deutes a la seguretat social i que considerava que el perjudicava professionalment.

Segons Jäaskinen, sol·licitar als cercadors d'internet que eliminin informació legítima i legal que s'ha fet pública podria comportar “una ingerència en la llibertat d'expressió de l'editor de la pàgina web”, i “equivaldria a una censura del contingut publicat per un particular”.

El dictamen de l'advocat general no és vinculant per al Tribunal de Justícia, tot i que aquest segueix les seves recomanacions en un 80% dels casos. Els jutges comencen ara a deliberar i la sentència final es dictarà en els pròxims mesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.