Societat

IDILI LIZCANO

CREADOR D'ALQUIMIA, ALTA COSMÈTICA NATURAL

“Si ets bona persona no ets ruc, ets doblement llest”

El món del perfum en els últims 30 anys ha estat vinculat al negoci, quan és art i passió
Quan vivia a París, de nen, sortia d'escola i anava a les botigues de la Rive Gauche a olorar perfums!
Sí, és que m'agradaven molt. Sentia al meu interior que allò era el meu futur i, a més, pensava que jo ho faria d'una altra manera, millor!
I creu que ho ha aconseguit?
Estic molt content d'haver contribuït a que el món de les aromes recuperi la passió, l'art... En els últims 30 anys ha estat vinculat al negoci, quan és una herència amb arrels en la botànica, l'alquímia... L'home de Cromanyó ja cremava plantes pel plaer de sentir-ne l'aroma!
L'aroma dels seus olis essencials ens dóna plaer... i també salut?
És clar. Treballem amb lavandes, llimones... substàncies molt poderoses i terapèutiques. La cosmètica natural ens fa sentir millor perquè és 100% natural. Cuides la pell i alhora sents l'efecte positiu sobre el teu cos o l'estat emocional.
Si estic trista m'animaran?
Tenim olis fets amb cítrics euforitzants, com la taronja i el pomelo, que cuiden la pell i alhora t'ajuden a recuperar l'harmonia perduda.
Però no caduquen massa aviat?
Ara ja no. A Alquimia tenim un departament d'I+D molt potent que ha aconseguit estabilitzar els cosmètics naturals. Gràcies a això podem assumir l'expansió internacional que ara tirem endavant. Ja som a 20 països i acabem d'obrir a Tòquio, però tot ho elaborem aquí.
A la Garrotxa. Què hi va trobar? Va néixer a Orà i ha viscut a l'Índia, París, Eivissa, Altea, Granada...
Quan em vaig decidir a muntar una empresa vaig venir cap a Catalunya. A Tortellà estic en contacte íntim amb una magnífica natura i alhora molt connectat amb el món. Me n'agrada el paisatge, la gent, la cultura... És un lloc màgic.
Diu que els pastors de Las Alpujarras li van ensenyar botànica!
Quan era jovenet no hi havia escoles per ser perfumista, així que vaig ser un autodidacta. Viatjar i conèixer persones m'ha inspirat. I els pastors eren uns mestres espontanis excel·lents. Al Mulhacén vaig crear el meu primer laboratori experimental, a 1.700 metres.
Va entendre de seguida que el futur reivindicaria el que és natural.
Sempre he volgut anar al davant, intuir cap on ens hem de moure, i sí, ara la cosmètica natural és l'únic àmbit del sector cosmètic que creix. Però mai m'ha interessat la química com a negoci. Vull demostrar que es pot crear riquesa en conjunció amb la natura, sense contaminar i fent qualitat. El resultat no és car, perquè el producte dura molt i te n'has de posar poc.
És conscient que vivim immersos en l'economia especulativa?
Totalment, i al damunt gairebé ni paga impostos! Per això no em canso de propugnar el retorn de la economia productiva i també humanitzada. Nosaltres fem les coses pel plaer d'ajudar els altres a millorar la seva qualitat de vida, i això ens omple. Hem de crear i produir. Qui produeix és qui té la força.
Catalunya hauria de ser independent per sortir-se'n?
Com a empresari, actualment et dic que sí. Seriem una nació poderosa i capdavantera. Sempre que deixéssim l'especulació de banda!
Tal com va tot, sembla que si ets honrat i bona persona, ets ruc.
Al contrari, ara que l'economia està enfocada cap a l'egoisme, les bones persones són doblement llestes, perquè s'enfronten a la tendència i segueixen la natura, que és generosa, s'equilibra... Hem de connectar amb els valors humans.
Per això col·labora també amb obra social, com ara amb la xarxa solidària Barcelona Actúa
Està molt clar que l'altruisme connota felicitat i l'egoisme, patiment. Crec en l'economia de la felicitat.
Es diu Idili, amb qui viu un idil·li?
Amb les plantes, amb la vida... Som aquí per ser feliços.
Per això va ser pioner a crear cosmètica sensual, afrodisíaca?
El goig de viure una bona sexualitat és salut. Hi ha olis essencials amb poder sensual transformador, que poden canviar l'energia femenina...
Ui, si fóssim a l'edat mitjana el cremarien, senyor Lizcano!
Sí, segurament (riu).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.