Societat

Els jutges obren el CIE de Barcelona a lletrats i ONG

És un petició de SOS Racisme i Migra Studium

Per aquestes entitats, és el centre d'estrangers “més opac”

Els dos jutges de Barcelona encarregats del control del centre d'internament d'estrangers (CIE) de la Zona Franca van dictar ahir una resolució en què s'obliga la direcció del centre, gestionat per la policia espanyola, a permetre visites regulars de les ONG i advocats als interns.

En la resolució, els magistrats Joaquín Aguirre i Josep Maria Pijuan afirmen que la llei permet als estrangers sotmesos a internament el dret d'establir contactes amb organitzacions no governamentals “sense cap tipus de limitació”, mentre que el CIE de Barcelona, que acull uns 150 inters, “limita el dret d'aquestes visites” i les “restringeix massa”. Per això, ordenen que a partir d'ara les ONG podran entrar-hi cada dia durant sis hores, entre el matí i la tarda, i entrevistar-se de forma individual o en grup d'un màxim de deu persones. Si el director del CIE creu que hi ha algun problema de seguretat ho comunicarà als jutges.

Amb aquesta mesura, els jutges donen resposta a les peticions de SOS Racisme –un grup de l'entitat va accedir-hi ahir– i de la Fundació Migra Studium. “És una resolució judicial molt necessària i esperada, perquè el CIE de Barcelona és el més opac de l'Estat espanyol”, va afirmar José Javier Ordóñez, membre de la comissió delegada d'estrangeria del Col·legi d'Advocats de Barcelona i de Migra Studium, que va afegir que fins i tot s'han limitat força les visites als familiars.

En la mateixa resolució, i a causa de les queixes dels advocats Andrés García Berrio i Laia Serra, els magistrats afirmen que tots els estrangers tenen dret a defensa, i n'amplien el seu concepte, ja que alguns provenen d'altres comunitats i els seus lletrats designats estan lluny. Així, a partir d'ara, el CIE haurà de permetre que qualsevol advocat que pregunti per un intern, pugui visitar-lo. “És una conquesta de la societat civil i un camí per al tancament dels centres”, va afirmar García. Serra hi va afegir: “Ara cal aturar les expulsions d'aquestes persones quan denuncien maltractes.” Insisteixen que “el buit legal genera inseguretat”, amb referència que encara està pendent d'aprovar-se el reglament dels CIE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.