Societat

El petit comerç demana que es reguli l'abús de les promocions

El comerç tradicional considera que les grans cadenes fan un mal ús dels descomptes, que promouen durant tot l'any

Avui comencen les rebaixes, amb un estoc del 60%

El primer dia els preus ja s'abaixen un 50%

El petit comerç comença les rebaixes amb la sensació que les grans cadenes i les franquícies han desvirtuat el sentit últim d'aquest període tradicional de liquidació d'estocs i, un any més i més que mai, han abusat de les promocions i dels descomptes abans d'hora. Tot i que les promocions i els descomptes estan regulats, el petit comerç i el comerç tradicional creuen que la normativa s'ha de redefinir perquè les grans multinacionals s'ajustin al que pretenia la llei i, en definitiva, no la infringeixin.

La regulació definitiva de promocions, descomptes i rebaixes (i el caràcter dels outlets), així com la protecció dels horaris comercials, en contra de la liberalització que vol l'Estat i la “barra lliure”, són els eixos que volen defensar els comerciants en la nova llei del comerç de Catalunya, que està en tràmit parlamentari.

Fabricat per a rebaixes

“Moltes cadenes i franquícies no és que facin descomptes, és que fan veure que fan descomptes o alguna promoció, però, de fet, el producte que venen està fabricat expressament per a promocions. Per tant, estan enganyant el consumidor”, denuncia Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), just quan, oficialment, comencen les rebaixes de veritat.

El comerç català defensa mantenir l'esperit de les rebaixes, el fet diferencial, que no és sinó “liquidar l'estoc de gènere que els ha quedat de la temporada”, assegura Vicenç Gasca, president de Barcelona Comerç.

Aquest any les botigues han fet més promocions i descomptes que mai durant tota la temporada, atesa la baixada del consum per culpa de la crisi. A la por de les famílies de gastar innecessàriament, s'hi han afegit altres factors, entre els quals hi ha la pujada de l'IVA. També el mal temps. Les poques vendes i, per tant, les pèrdues del sector es tradueixen, per al consumidor, en una gran oportunitat.

Més gent, menys vendes

Els botiguers, doncs, recorden que ara s'obre un període molt bo per “equipar tota la família”. Però el comportament del consumidor és de voler i no poder. Un exemple del que està passant queda resumit en les xifres que ofereix Diagonal Mar.

“Aquest any hem notat que ens ha vingut més públic que mai, un 6% més que l'any passat, però en canvi hem venut menys”, assegura Isabel Bofill, gerent d'aquest centre comercial, que anuncia a partir d'avui “unes rebaixes molt ambicioses” i obsequis i sortejos per tal d'atraure clients. Diagonal Mar va rebre l'any passat la visita de 15 milions de persones i aquest any, des del mes de gener i fins al maig, ja n'hi han passat sis milions.

LA XIFRA

800
milions
van facturar els comerciants catalans en les rebaixes de l'estiu passat. Aquest any serà un 10% menys, calculen.

Al mal temps, bona cara

Les rebaixes que comencen avui “seran les millors”, perquè hi ha un 60% d'estoc, segons la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), que recorda que aquest any gairebé s'han estancat les vendes per culpa de la crisi i del mal temps. Els botiguers sempre diuen que encara que vagin malament les coses, si el temps és favorable, les vendes es reactiven. Però aquest any ha fet fred quan ja no n'havia de fer. Quan les temperatures han pujat, ja era massa tard i, si bé s'han fet part de les compres, molta gent ha decidit esperar-se a les rebaixes. Per això avui s'esperen les millors rebaixes dels últims temps, perquè les prestatgeries de les botigues són plenes. La CCC calcula que els descomptes seran –ja des del primer dia– del 50% al 70%. Els comerciants esperen salvar la temporada, però estan convençuts que la facturació no arribarà als 800 milions d'euros de les rebaixes de l'any passat. Les previsions són guanyar un 10% menys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.