Societat

Les terrasses de Barcelona no hauran de cedir l'ús del lavabo

Les pressions dels restauradors i el PP empenyen el govern municipal a retirar la mesura prevista a una nova ordenança

La resta de la regulació no té grans retocs i s'aprovarà en el pròxim ple

Els bars i locals de restauració de Barcelona que tinguin llicència de terrassa finalment no hauran de deixar que els vianants puguin utilitzar el lavabo de l'establiment, en siguin clients o no. Aquesta era una de les novetats més significatives, i alhora controvertides, de la nova ordenança que està ultimant el consistori per homogeneïtzar l'extensa i sovint contradictòria normativa municipal en la matèria. Però l'oposició frontal que tant els restauradors com el PP han expressat a aquest apartat concret de la regulació ha acabat forçant la seva retirada, segons han reconegut fonts municipals. Eliminat, doncs, aquest escull, i si no hi ha cap viratge inesperat, el text s'aprovarà en el ple del 24 de juliol.

El redactat inicial de l'ordenança sobre terrasses va ser aprovat el 3 d'octubre del 2012 en comissió de govern. Aquell mateix dia ja es van escoltar les primeres veus crítiques específicament contra la mesura que lligava la concessió del permís per col·locar un vetllador, a cedir l'ús dels serveis a qualsevol transeünt. Fonts del gremi de restauradors han reconegut que el caràcter d'obligatorietat que desprenia el redactat era un dels elements que més rebuig creava. “Molts locals ja deixen fer servir habitualment el lavabo, però no tots els clients són iguals i, per tant, creiem que hi ha de continuar havent una certa discrecionalitat al respecte”, expliquen les fonts. El potencial cost econòmic de la disposició –molts negocis es veien empesos a haver de fer obres per adequar els seus serveis– era un altre factor que aixecava recels, tot i que la mateixa normativa ja establia un període de transició prou laxe, fins al 2016, abans de començar a aplicar-se. A aquest rebuig gremial s'hi ha afegit un altre argument de pes, en aquest cas polític, per forçar l'eliminació de la mesura. El PP, soci potencial de l'executiu municipal de CiU en aquest projecte normatiu, també estava tossudament en contra d'aquest apartat. Tots els intents capitanejats per la tinent d'alcalde d'Economia, Sònia Recasens, per fer canviar de parer els populars, han estat en va. O queia el punt dels lavabos, o res de res. I ha acabat caient.

La resta, si fa o no fa

A excepció d'aquest apartat, la resta del contingut de l'ordenança no ha patit modificacions substancials. Així, les regles de joc per instal·lar un vetllador seran homogènies al conjunt de la ciutat i, a tall d'exemple, podran obrir de 8 del matí a 12 de la nit de diumenge a dijous i no podran tenir tancaments estables. Ara bé, també es permet que en determinats punts de Barcelona que es consideren singulars, tinguin horaris de tancament o criteris específics per a distribuir els elements de la terrassa. Una comissió formada per responsables municipals i representants del sector serà la que acordarà on i com s'aplica aquesta excepcionalitat.

Actualment, a la capital catalana hi ha fins a 17 normatives de rang local sobre aquesta matèria. Això provoca que en indrets com el Paral·lel se n'apliquin fins a tres de diferents, en funció de la zona, amb manaments absolutament dispars.

LA XIFRA

4.228
llicències
es van concedir el 2012 a bars i locals de restauració per instal·lar terrassa, un 9% més que l'any abans.

LA DATA

01.01.16
Era la data
prevista per a l'entrada en vigor de la mesura que obligava a deixar utilitzar els lavabos als transeünts.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.