Societat

Nou intent recentralitzador del 0,7% per a les ONG

Mato vol recuperar el projecte de repartir els fons socials de la declaració de la renda només a les entitats d'abast estatal

Catalunya, indignada perquè centenars d'entitats perdrien l'ajut

Un altre capítol en l'ofensiva recentralitzadora de l'Estat; en aquest cas, en el repartiment dels fons provinents del 0,7% de la declaració de renda destinats a despesa social. De fet, és un capítol repetit, perquè cada any l'Estat intenta repartir els fons del 0,7% només entre les entitats d'abast estatal, condició que deixaria sense ajut social centenars d'ONG de Catalunya.

La reunió de consellers de Benestar Social i Família d'ahir va servir per tornar a posar sobre la taula la proposta, malgrat que diverses sentències del Tribunal Constitucional (TC) avalen que el repartiment es faci entre totes les entitats presents en un territori, encara que només siguin presents a Catalunya.

La convocatòria dels ajuts corresponents als ingressos de la renda del 2012 preveu aquest repartiment novament desigual. La diferència entre els diners que els catalans destinen a fins socials i el que reben les entitats catalanes és de 20 milions anuals.

Catalunya aporta el 25% de la recaptació estatal per IRPF, però en canvi només en rep el 14%. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ja va avançar ahir que tornarà a convocar les entitats catalanes, a través de la Taula del Tercer Sector, per fer un “front comú” contra la proposta de repartiment, i contra el fet que s'exclogui les comunitats autònomes de la gestió d'aquests fons. “La solidaritat forçada i continuada en el temps amb altres territoris de l'Estat debilita la cohesió social a Catalunya”. Només les grans entitats –tipus Càritas o Creu Roja– podrien acreditar el seu caràcter estatal. La resta de les federacions d'ONG quedarien fora del repartiment dels fons socials, malgrat la seva gran tradició solidària.

L'ofensiva abasta també l'àmbit de la llei de la dependència. L'Estat pretén ampliar la documentació necessària per concedir els ajuts que les autonomies traspassen als beneficiaris. L'ampliació de la documentació necessària per acreditar la demanda d'ajuts vulnera les competències de les autonomies, segons Munté.

Els beneficiaris no notarien el canvi, però sí les autonomies, que fins ara eren les úniques encarregades de validar les demandes d'ajut. El ministeri pretén que sigui ara una autorització doble, per part de la Generalitat i també de l'Estat, malgrat que és l'administració catalana la que aporta la majoria dels fons d'ajut a la dependència.

LA FRASE

És lamentable que cada any no hi hagi un retorn d'una part dels fons social que aporten els catalans
Neus Munté
consellera de benestar i família

LA XIFRA

20
milions és el dèficit català anual entre el que s'aporta a fons socials en l'IRPF i el que es rep.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.