Societat

El govern rebutja “frontalment” el pla hidrològic de l'Ebre

El conseller de Territori alerta que els cabals previstos posen en risc el Delta

Vila lamenta l'“actitud i les formes” amb què s'ha gestionat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assegurat aquest divendres que la Generalitat s'oposarà “frontalment” al nou pla hidrològic de l'Ebre. El document, que va ser aprovat aquest dijous pel Consell de l'Aigua de la Conca de l'Ebre amb el rebuig del govern català i les entitats ambientalistes, fixa un cabal mínim al tram final de l'Ebre de 106,9 m³/s.

Vila ha alertat en una compareixença davant la premsa que els cabals que preveu el pla “posen en risc el Delta de l'Ebre” i “la biodiversitat que ens havíem compromès a garantir”. “És un risc objectiu que la regressió o no del Delta té a veure amb la garantia dels cabals d'aigua”, ha indicat. També ha recordat que “el procés de salinització és greu”.

Per aquest motiu, ha demanat a l'executiu espanyol –que en les properes setmanes ha de ratificar el document– “que i que tingui en compte els criteris de sostenibilitat mediambiental”.

El conseller ha avisat que, si cal, el govern es personarà a les instàncies europees per intentar que aquesta decisió “no es culmini”.

“El govern s'oposarà frontalment a que s'aprovi aquest pla hidrològic”, ha sentenciat.

El titular de Territori i Sostenibilitat ha lamentat l'“actitud” i les “formes impròpies de temps democràtics” amb què s'ha gestionat el pla. També ha posat en qüestió sigui la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, un organisme que representa els interessos dels regants, que són una part “legítimament interessada”, sigui l'instrument adequat per fer una reflexió “d'aquesta transcendència”.

Vila ha reiterat el “compromís” amb les Terres de l'Ebre i ha demanat que es garanteixi un cabal “adequat” per a l'Ebre per fer possible que la gestió del riu “continuï sent sensible a valors transversals que creiem assumits per tothom”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.