Societat

La societat civil defensa la infància de la precarietat

L'agrupació Fedaia engloba la majoria de les entitats que es dediquen a millorar la vida d'infants, joves i famílies en situació de risc

És una xarxa espessa que sovint mostra la riquesa i la implicació de la societat civil

Fa temps que denuncien els efectes de la crisi en un dels sectors més febles de la població: la infància. En l'informe sobre la pobresa infantil presentat a començaments d'any, Fedaia (Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i Adolescència) denuncia l'increment notable del nombre de llars amb ingressos inferiors al 60% de la mitjana del país, el llindar de la pobresa. La pobresa infantil se situava, el 2011, en el 26,7% de la població menor de 16 anys de Catalunya. Un nen de cada quatre.

Proposen duplicar el pressupost destinat a polítiques d'infància i incrementar el percentatge del PIB que es destina a educació, del 4,7% actual a la mitjana europea del 6,2%. Les estadístiques mostren clarament una correlació entre el nivell de formació dels pares i el risc de pobresa. “Ara és el moment –reclamava Jaume Clupés, president de Fedaia– de fer realitat les declaracions electorals de bones intencions contra la pobresa infantil a Catalunya. Mentre que la UE destina el 2% del PIB a polítiques d'infància, a Catalunya no s'arriba a l'1%, per sota de la mitjana espanyola, de l'1,2%.”

No és l'únic front obert d'una federació que agrupa la majoria de les entitats que treballen amb infants, joves i famílies en situació de risc. El fracàs escolar, la igualtat d'oportunitats, la detecció i la prevenció de situacions de risc, i la violència i l'assetjament escolar són alguns dels temes que preocupen la gent d'una entitat que té com a referència la convenció sobre els drets de l'infant aprovada per l'ONU el 1989 i ratificada per l'Estat espanyol el 1990.

Als anys vuitanta, la majoria de les entitats que atenien els infants tutelats eren religioses. A poc a poc, s'hi van afegir més entitats, fins que el 25 de novembre del 1996 es va crear Fedaia. Està integrada per 89 entitats que mouen un pressupost d'entre 150 i 160 milions per millorar les condicions de vida dels infants i famílies en situació de risc en el territori català i en què participen 3.000 professionals i 4.800 voluntaris que atenen uns 100.000 infants i unes 35.000 famílies a través de serveis en l'àmbit de l'acció social, l'educació, la formació prelaboral i l'atenció a les famílies. “Tot i la diversitat d'entitats, l'entesa no és difícil”, assegura Sonia Martínez, directora de Fedaia, ja que l'objectiu i els valors són compartits. Un repàs a la llista dels membres ens permet trobar-hi congregacions religioses, serveis socials evangèlics i una gran varietat de fundacions.
En l'àmbit de treball d'aquestes entitats, hi trobem els centres residencials d'acció educativa (CRAE), on s'acullen menors de 18 anys mentre esperen retornar-los a la seva família o se'ls en troba una d'acollida. Els centres oberts són serveis diürns que fan tasca preventiva fora de l'horari escolar per a nens i joves en situació de risc. Les institucions col·laboradores d'integració familiar fan mediació entre els infants i les famílies acollidores.

Altres entitats gestionen pisos assistits per a joves sense recursos. Les unitats d'escolarització compartida atenen joves que tenen problemes d'adaptació a l'escola. Ofereixen la possibilitat de cursar l'ESO de manera alternativa i en grups reduïts. Els programes de qualificació professional inicial es destinen a alumnes que han finalitzat l'ESO sense obtenir el títol. Els centres d'acollida atenen infants en situació de desprotecció mentre es realitza el diagnòstic. N'hi ha d'altres que se centren a pal·liar els efectes de la bretxa digital, a donar suport en les adopcions, a la teràpia familiar, a les residències maternals i al telèfon de la infància.

El pacte per la infància, a punt

“Catalunya com a país ha de fer un pas endavant per situar la infància en un eix vertebrador de les seves polítiques.” Són les primeres paraules del document de bases que ha de donar peu a la signatura d'un pacte per la infància. Habitualment, primer es fa el pacte i després s'elabora la llei, però aquí la casa la vam començar pel teulat. Fa uns anys, Fedaia va fer un estudi comparatiu de les lleis d'infància dels diversos territoris i es van observar greus mancances pel que fa a la llei catalana. El 2005, juntament amb la Diputació de Barcelona, van fer una proposta per a una nova llei d'infància que va desencadenar els treballs de la Generalitat fins a l'aprovació de la nova llei, el 2010. A partir d'aquí, a banda de reclamar el desplegament de la llei i la dotació pressupostària, es va proposar la creació d'un gran pacte que evités que el tema es convertís en moneda de canvi en el joc polític. El novembre passat es va presentar un document de bases que les diverses entitats implicades van discutir prèviament i que ha servit per preparar el pacte. L'acord polític i de les entitats es farà públic el dia 18.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.