Societat

mobilitat

Mil veïns de Blanes es posen al dia per les zones grogues

El nou sistema provoca que s'estiguin abonant multes i taxes impagades per poder-se beneficiar de la reserva d'aparcament

També s'actualitzen canvis de domicili, alguns en d'altres poblacions

El nou sistema d'aparcament de superfície de la ciutat de Blanes ha permès regularitzar prop d'un miler de situacions anòmales, segons van explicar fonts municipals. El nou sistema d'aparcament ha comportat que bona part de la ciutat sigui zona blava i que una altra part important s'hagi convertit en zona groga, exclusiva per a residents. D'aquesta manera, Blanes ha esdevingut una ciutat on aparcar de franc és gairebé impossible.

Ara bé, el nou sistema té alguns beneficis per als veïns de Blanes, com ara l'ús de manera exclusiva de la zona groga i els destacats descomptes a les zones blaves. Per rebre el distintiu de residents i gaudir d'aquests avantatges hi havia algunes condicions. La primera, tenir donat d'alta el vehicle a Blanes, és a dir, pagar-hi l'impost de circulació. I la segona, no tenir deutes amb el consistori. Arran de l'entrada en vigor del nou sistema, el 15 de juny passat entre 1.800 i 2.000 persones es van adreçar a les oficines municipals, de les quals un miler van rebre el distintiu després de regularitzar la seva situació. “A tothom que ho regularitza se li dóna el distintiu”, va explicar l'alcalde de la ciutat, Josep Marigó.

Han detectat dues tipologies de veïns a qui no s'ha enviat cap dels 13.000 distintius de residents. D'una banda, els que tenien multes, taxes o impostos pendents de pagar, i de l'altra, els que, tot i viure a Blanes –empadronats o no–, tenien el vehicle registrat en alguna altra població i, per tant, paguen l'impost de circulació en un altre consistori. Els del primer grup s'han afanyat a liquidar els deutes amb l'Ajuntament de Blanes i se'ls ha donat el distintiu. “Quantitativament amb diners és poc, però posar-se al corrent del pagament és just i necessari”, va afirmar Marigó. Els del segon han censat el vehicle a Blanes i, tot i que no pagaran l'impost de circulació fins l'any que ve, també se'ls ha donat el distintiu. En aquest cas, no ha suposat un ingrés directe aquest any per a l'Ajuntament, però a partir de l'any que ve sí, ja que es cobraran aquests nous impostos de circulació.

Hi ha, a més, un tercer cas, aquells que estan al corrent del pagament amb el consistori i paguen l'impost de circulació a Blanes, però no han rebut la carta a casa, sinó que ha estat enviada a una adreça antiga. Es tracta de persones que han canviat de domicili i que ho han notificat pel que fa al padró, però no en el cas del vehicle. Una vegada han modificat l'adreça del cotxe, també se'ls dóna el distintiu.

LA FRASE

Quantitativament amb diners és poc, però posar-se al corrent del pagament és just i necessari
Josep Marigó
Alcalde de Blanes

Balanç desigual del nou sistema

Gairebé un mes després de l'entrada en funcionament del nou sistema d'aparcament, l'Ajuntament en fa una valoració desigual. Pel que fa a les zones grogues, el balanç és molt positiu. “A l'estiu els veïns no podien aparcar a prop de casa i ara poden fer-ho”, va explicar l'alcalde, Josep Marigó, que es va mostrar esperançat que aquesta visió s'acabarà imposant en el conjunt dels veïns, que han estat molt crítics amb el nou sistema: “De mica en mica tothom veurà els avantatges de les zones grogues”, va sentenciar l'alcalde.

Pel que fa a les zones blaves, l'ús que se n'està fent és en alguns casos limitat. “Els caps de setmana, les zones blaves tradicionals estan com sempre”, va assegurar Marigó, que hi va afegir: “Però les noves, com la del pavelló, són menys utilitzades.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.