Societat

EDUARD SADURNÍ

JARDINER

“Pedalarem 40 dies per fer créixer l'independentisme”

Volem que sigui una marxa popular.
Hem d'empènyer i escampar l'optimisme
L'espera, mai més ben dit, un estiu sobre rodes!
Volem pedalar per tot Catalunya. Recórrer el país de punta a punta, gaudir de la seva gent, veure la diversitat de paisatges. Mar i muntanya en quaranta dies.
Li han sorgit acompanyants?
Tothom es pot apuntar a les etapes que desitgi. Fer-ne una, dues, set... o totes! L'1 d'agost sortirem de Girona. L'objectiu és que sigui una marxa popular, saludable, festiva, reivindicativa, que aglutini els ciutadans i que faci créixer el sentiment nacionalista.
Han sumat, doncs, la motivació esportiva amb la de donar a conèixer la seva idea de país.
Busquem la unitat dels catalans i contribuir a fer entendre que l'única sortida per a un país millor és la independència. Hem d'escampar el corrent d'optimisme. Tres amics m'han ajudat a tirar endavant el projecte.
Com se li va ocórrer?
La primera raó, potser, és que no conec tot Catalunya. Una manera d'estimar més el país és trepitjar el territori. No he estat a Solsona, al Delta... Aquest any vaig pensar, en lloc de viatjar a fora, potser que ho faci per dins de casa. I, bàsicament, m'agrada molt fer esport.
Començaran i acabaran en llocs emblemàtics.
Sóc fill de Ripoll, però visc a Girona, on la ruta iniciarà a les escales de la catedral. El primer dia, anirem de Girona a Santa Coloma de Farners. La penúltima jornada és de Mataró a Barcelona, i preveiem acabar el 10 de setembre, davant del Palau de la Generalitat.
I entremig?
La segona etapa va de Santa Coloma a la Bisbal d'Empordà. La tercera, fins a Figueres. I així, anirem passant per les 41 capitals de comarca. Hem de fer soroll i convèncer gent que no ho vegi clar.
Què dirà als indecisos?
Entenc que la independència és per fer un país més solidari. Quan tens una il·lusió, tot et surt molt més bé. Et dóna empenta, energia. I què pot ser millor que lluitar per una societat més democràtica? El dia que siguem independents hi haurà tantes ganes que això funcioni, que no ens pararan. Tenim un potencial grandiós i l'oportunitat d'apassionar-nos per un projecte interessant, que és viure del que generem, respectant les diferències i combatent les desigualtats. El país encara pot ser més motor.
Com ha traçat el seu full de ruta?
Anirem sobretot per carretera. Com més gent ens vegi passar, millor, tot i que farem algun tram curt de vies verdes o camins. El que és important és fer bullir l'olla!
Quants quilòmetres diaris faran?
Depèn de l'etapa. La més llarga és de 102 km i la més curta, de 30. A part de les ciutats, pararem al cap de Creus, Montserrat... Una de les més dures serà la del port de la Bonaigua, ja que pujarem a 2.076 m.
I en les estones que aparquin la bici?
Tenim pensades activitats. En algunes s'hi han implicat associacions locals. Farem sopars populars, visites guiades, assistirem a concerts, xerrades i fires. El que sigui per fer ambient! M'està ajudant l'Assemblea Nacional Catalana. Ens han confirmat activitats a Santa Coloma de Farners, Mollerussa, les Borges Blanques, Banyoles, Gandesa, Cervera, Solsona, Granollers, Ripoll, Berga, Sabadell, Vic, Igualada, Sant Feliu de Llobregat...
I l'allotjament?
Hem buscat establiments més barats de 30 euros i hi ha persones que s'han prestat voluntàries per acollir-nos a casa seva. És una manera d'establir moltes complicitats.
Com difonen el projecte?
Hem creat un web (www.pedalemperlaindependencia.cat) on la gent s'hi pot apuntar, veure les etapes, els allotjaments i les activitats programades. Per finançar la iniciativa, hem fet samarretes, que es poden comprar a través del web. A qui s'hi inscrigui, n'hi regalarem una de tècnica. És un projecte social. No hi ha cap empresa ni partit al darrere.
Molta sort en el compte enrere...
A tothom que li hem explicat la proposta li ha agradat, sobretot perquè és alegre. Així que qui vulgui mostrar-nos la seva comarca o passar uns quants dies a dalt de la bicicleta, l'esperem!
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.