Societat

El jutge decidirà si imposa la custòdia compartida prioritzant l'interès del menor

El Consell de Ministres aprova l'avantprojecte de llei que regula el règim de convivència amb els pares en cas de nul·litat, separació i divorci

Una altre novetat és que la pensió per aliments no acabarà amb la majoria d'edat, sinó fins que els fills puguin ser autònoms econòmicament

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de llei que regula la custòdia compartida en cas de nul·litat, separació i divorci, en la qual ha eliminat l'excepcionalitat. Això significa que, encara que els pares hi estiguin en contra, serà el jutge qui determini de quina manera es reparteixen la guàrdia els progenitors segons el cas, prioritzant l'interès del menor. Ara bé, les persones condemnades per maltractaments o amb indicis no podran gaudir de la custòdia compartida. Una altra de les novetats de la normativa és que la pensió per aliments no acabarà amb la majoria d'edat, sinó fins que els fills puguin ser autònoms econòmicament.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha explicat que la reforma permetrà que els jutges adoptin el règim de custòdia compartida en els processos de nul·litat, separació i divorci. D'aquesta manera, segons ha destacat Gallardón, la custòdia compartida “deixarà de ser una excepció” i el jutge podrà decidir aquesta mesura encara que sigui en contra de la voluntat dels progenitors i sempre actuant en favor de l'interès del menor.

Segons ha explicat el ministre, en la normativa també hi consta que s'exclou la guàrdia custòdia per a un pare si té una condemna per maltractament o si el jutge “té indicis fundats” que pot hi haver un cas de violència de gènere. També es tindrà en compte el dret dels fills a mantenir relacions personals amb els germans, avis i altres parents.

També, un altre aspecte de la reforma és l'eliminació del límit dels 18 anys com el final de l'obligació dels pares de sufragar els aliments dels seus fills. D'aquesta manera, l'obligació a una mensualitat per a aliments per part dels pares no acabarà mentre no hi hagi una independència econòmica dels fills o mentre no hagi acabat la seva formació i un cop acabada la formació no es trobi en recerca activa de feina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.