Societat

Nou històries del carrer

Nou persones sense sostre, sis homes i tres dones, expliquen la seva experiència vital a través d'uns curtmetratges

La iniciativa s'inscriu en l'Art per la Millora Social, impulsada per l'Obra Social de La Caixa

El més segur és que aquells que aparentment no tenen vida, aquells que han quedat al marge d'allò que algú en voldria dir una vida normalitzada siguin, en el fons, els personatges amb una experiència vital més forta i amb més coses per dir. El més segur, també, és que aquestes persones tinguin unes capacitats creatives i artístiques que ni ells mateixos són capaços de reconèixer, a priori.

Nou d'aquests personatges, nou sense sostre, s'han avingut a participar en la segona edició del Taller de Videoart i Autoretrat dins el programa Art per la Millora Social que impulsa l'Obra Social de La Caixa. El resultat del programa són un vídeos de tres minuts on aquestes persones hi han gravat el seu autoretrat, deixant constància de la seva experiència vital i dels seus sentiments. Les cintes les han enregistrat després de participar en un taller on se'ls ha format en la tècnica del vídeo artístic.

La novetat de la segona edició del Videoart és la incorporació del testimoni femení. En total hi han participat sis homes i tres dones. La duresa de viure al carrer, l'impacte emocional d'allunyar-se de la família fins a perdre el contacte i el lligam efectiu, el fet de no tenir ni cinc per poder menjar són les vivències que en els ulls i el relat d'una dona agafen encara una dimensió de més cruesa.

Els impulsors del programa expliquen que l'experiència d'aquestes persones amb el videoart i la producció del seu autoretrat els ha permès explorar la percepció que tenen d'ells mateixos, potenciant la seva autoestima i la seva seguretat interpersonal.

Ferran Gassiot i Albert Bataller, dos dels videoartistes que han dirigit els sense sostre en la realització del seu curt, expliquen que els objectius d'aquest programa són “afavorir l'ús de l'art i la cultura com a eines de transformació social i personal, i incidint principalment en col·lectius en risc d'exclusió social, marginalitat o amb algun tipus de discapacitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.