Societat

TRIBUNALS

El TSJC limita les sancions a agents fora de servei

Afirma que si un policia és condemnat penalment no ha de ser expedientat si no taca el prestigi corporatiu

Influeix la gravetat i transcendència del delicte

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) afirma que els agents policials que han estat condemnats per un delicte dolós comès fora de servei no sempre han de ser també sancionats administrativament per les institucions. Ho limita als delictes que “per la seva transcendència pública, entitat i gravetat puguin tacar el prestigi corporatiu”.

Aquesta recent resolució, que crearà jurisprudència, respon al recurs presentat per un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, a qui l'Ajuntament va sancionar amb un any de suspensió i pèrdua de sou per haver estat condemnat per un delicte de danys en una disputa de trànsit quan era de vacances. En l'incident, no es va identificar com a agent per no rebre un tracte preferent.

El seu advocat, Javier Garcia Mallol, va exposar en el recurs que la llei de les policies locals “exigeix com a fonamental per a la tipicitat de les faltes que l'agent estigui en l'exercici de les seves funcions”. A més, va afegir que no es pot castigar una persona dues vegades pel mateix fet, tal com marca el principi jurídic nom bis in idem.

El TSJC, tot i retreure el comportament a l'agent, li dóna la raó i fa retirar la sanció perquè la va cometre fora de servei, i sobretot perquè no va perjudicar el bon nom del cos, “que és el bé jurídic que protegeix la infracció disciplinària”, clou el tribunal.

Un any i mig de presó

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a un any i mig de presó i a un any d'inhabilitació professional un policia local de Vilafranca del Penedès per un delicte de falsedat documental. El tribunal l'exculpa d'un delicte d'estafa i li aplica l'atenuant de dilacions indegudes.

Els 6 de febrer de 2007, Joan García en el seu servei de control del trànsit, va aturar el conductor d'una motocicleta, i com que no duia permís de conduir ni assegurança va tancar el vehicle al dipòsit. Per fets no aclarits, segons la secció tercera, el maig de 2007 el conductor va vendre la moto a l'agent. Un dia abans, l'acusat la va treure del dipòsit, després de posar en el sistema informàtic municipal que el titular ja havia presentat la documentació i no calia pagar taxes. Per no ser descobert, va fer constar el número d'un campany, com a signant de l'expedient.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.