Societat

La serra de Tramuntana, acorralada per les flames

El vent dificulta l'extinció de l'incendi d'Andratx, a les Balears, que no remet

Els pitjors auguris al voltant de l'incendi forestal que des de divendres assota la localitat mallorquina d'Andratx es van refermant hora a hora. Ahir, a l'hora de tancar aquesta edició, el foc continuava fora de control, si bé s'havia aconseguit contenir el seu avanç cap al nucli urbà d'Estellencs. Precisament, els 700 veïns i turistes que estaven en aquesta població van ser desallotjats, la matinada de diumenge, com a mesura preventiva per un espes núvol de fum que va apoderar-se dels paratges protegits de la serra de Tramuntana i que, en bona part, han quedat devorats per les flames. Ahir a la tarda, també es van haver d'evacuar 83 excursionistes i 12 treballadors de la finca del Galatzó, situada al pic del mateix nom al terme municipal de Calvià. Aquest front, juntament amb el de Galilea, és un dels que ahir donava més maldecaps.

El vent s'ha convertit en un element que ha afegit una dificultat sobrevinguda a unes tasques d'extinció que per si ja eren molt complexes d'entrada, per les característiques del terreny d'aquesta àrea de Mallorca. Dissabte a la nit, i quan els equips d'emergència confiaven que la baixada de temperatures ajudaria a acotar la intensitat del foc, la brisa, amb canvis de direcció constants, va provocar justament l'efecte contrari, fins el punt de revifar alguns flancs. En aquesta situació, els mitjans aeris van haver de tornar a jugar ahir un paper essencial en tot el dispositiu d'extinció. Se'n van arribar a mobilitzar fins a 28, la xifra més elevada fins ara en un incendi a ses Illes, i fins a 380 efectius humans, als quals es continuaven afegint reforços. De fet, a la tarda estava prevista l'arribada a Mallorca de 144 membres de la Unitat Militar d'Emergències perquè se sumessin a l'operatiu.

La magnitud de la catàstrofe ha generat un corrent de solidaritat, més o menys espontani, que es visualitza amb els veïns i voluntaris d'Andratx que, constantment, abasteixen de menjar i begudes els bombers.

L'últim balanç de xifres ja eleva a prop de 2.000 les hectàrees calcinades i, segons les autoritats, es tractaria del pitjor incendi ocorregut a les Balears els últims 14 anys. A banda de la tragèdia mesurada en termes de la vasta superfície cremada, s'ha de recordar que les flames s'han acarnissat amb especial virulència amb la serralada de Tramuntana, un espai protegit d'un gran interès ecològic. Les primeres investigacions apunten que el foc s'hauria originat per una crema de rostolls a la zona de sa coma Calenta. El suposat responsable de la negligència ja ha estat identificat per la Guàrdia Civil, que l'acusa d'un presumpte delicte d'incendi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.