Societat

Primer front mèdic per frenar la moda de la cigarreta electrònica

Les cigarretes alternatives estaran vetades als centres sanitaris a partir de setembre

El nou producte és menys tòxic que el convencional, malgrat que encara no se sap amb detall quins són els components que té

La moda de les cigarretes electròniques ha topat amb els primers detractors qualificats a Catalunya. La Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum i la Xarxa d'Atenció Primària sense Fum van recomanar ahir la prohibició d'aquesta nova variant del tabac als centres sanitaris, i van demanar que es reguli amb la mateixa llei que el tabac normal.

Ambdues organitzacions, amb el suport de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, sostenen que es desconeixen les conseqüències de les cigarretes electròniques, tant per als que les consumeixen com per als que inhalen el vapor que emeten. Per aquest motiu, a partir del setembre el seu ús es prohibirà a tots els hospitals catalans.

“L'aplicació serà la mateixa que amb el tabac convencional. Es prohibirà la seva utilització tant dins com fora dels centres”, va dir ahir el cap de la Unitat de Tabaquisme de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i coordinador de la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum, Esteve Fernández.

Fernández va explicar que encara no hi ha estudis científics que hagin demostrat que el seu ús sigui una estratègia que contribueixi a deixar de fumar o que redueixi els riscos del consum del tabac. Sí que hi ha indicacions, però, sobre el fet que són menys nocives, però no se sap amb detall quins són els components que contenen. El que sí que se sap és que el líquid que s'encarrega de crear el vapor que reprodueix el fum té “propietats irritants i tòxiques”.

Per tot això, el membre de la comissió tècnica de la Xarxa d'Atenció Primària sense Fum, Joan Lozano, va instar els legisladors que les cigarretes electròniques rebin “la mateixa consideració” que les convencionals i siguin regulades, també, per la llei antitabac, amb l'objectiu de no malmetre la feina feta en l'última dècada, que ha permès anar reduint el consum de tabac. En aquest sentit, va alertar que aquests dispositius “estan fora del control sanitari o alimentari”, i que s'estan comercialitzant des de botigues electròniques assegurant que “aquest producte ajuda a deixar de fumar, quan encara no hi ha estudis que ho demostrin”.

L'auge d'aquests aparells s'està estenent a Catalunya, seguint el mateix camí que en altres països, com ara el Regne Unit, Grècia, França o Itàlia. De fet, als EUA en només sis mesos s'ha duplicat el seu consum. En tractar-se d'un fenomen incipient a Catalunya encara no es disposa de xifres exactes del nombre de consumidors. De totes maneres, se sap que la venda d'aquest tipus de cigarretes s'ha incrementat en els últims mesos, tant per la venda a través d'internet com als comerços, alguns dels quals s'han especialitzat en aquest producte.

LA XIFRA

8.460
és el nombre de morts
a l'any que es produeixen a Catalunya com a conseqüència del consum de tabac.

LA FRASE

No hi ha informacions sobre la seguretat del seu ús
Esteve Fernández
coordinador de la Xarxa catalana d'hospitals sense fum

“Un pas enrere”, segons Salut

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, va criticar ahir la proliferació d'aquest tipus de cigarretes al·legant que “han significat un pas enrere” en el procés de “desnormalització” del tabac. En aquest sentit, va lamentar que hi hagi persones que, gràcies a aquests dispositius, “puguin fumar en llocs on actualment està prohibit”.

Mateu va recordar, però, que la normativa sobre el consum de tabac és una competència del govern estatal i, per tant, la Generalitat només pot prohibir el seu ús “als nostres centres, aplicant la mateixa normativa que la llei antitabac”. El cap de Tabaquisme de l'ICO va voler deixar clar que “fumar mata” i va dir que “una persona mor cada hora per temes relacionats amb el tabac”. Per aquest motiu, va subratllar que normalitzar el tabaquisme és negatiu i que, per això, se situen “clarament en contra de l'ús de les cigarretes electròniques”.

Antoni Mateu va reconèixer, a més, que l'increment d'aquest tipus de dispositius “no és exclusiu de Catalunya, sinó que s'ha donat en altres països, com ara Holanda, els EUA o el Regne Unit”, i va assegurar que en alguns ja s'han pres mesures.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.