Societat

50.000 infants en risc

Milers d'infants viuen una situació de privació alimentària i no mengen prou carn ni peix

El Síndic denuncia la disparitat territorial de criteris per donar ajuts de menjador

50.000 infants catalans menors de 16 anys, el 4%, passen privacions materials que afecten l'alimentació. Aquests infants, entre altres coses, no es poden permetre menjar carn o peix almenys una vegada cada dos dies i, per tant, no mengen proteïnes de manera regular. En situació més precària estan els 750 infants que, segons Salut, tenen problemes nutricionals relacionats amb la pobresa extrema i els baixos ingressos. D'aquests casos greus la majoria són menors d'un any, i el 56% estrangers.

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va presentar ahir l'informe La malnutrició infantil a Catalunya 2013, que conclou que, si bé al país no es detecta una situació estructural de desnutrició infantil aguda o crònica per causes socioeconòmiques, sí que la precarització creixent de la situació social i econòmica està generant tant situacions de subnutrició, és a dir, d'ingesta insuficient d'aliments, com d'alimentació no adequada, dietes no equilibrades que, segons va dir, “no es poden ignorar”. Precisament a finals de juliol la defensora del poble, Soledad Becerril, va instar les comunitats autònomes a engegar programes per atendre l'alimentació infantil i a potenciar les accions socials a l'estiu per no deixar desatesos els nens més desafavorits.

“Aquest és un problema que afecta tothom; és una problemàtica que no estàvem acostumats a detectar en una societat desenvolupada com la de Catalunya, però que ara s'ha convertit en un problema social”, va dir Ribó. Per això va proposar un seguit de mesures a l'administració encaminades a detectar i a cobrir, de manera coordinada, les necessitats bàsiques de la població que s'ha vist privada dels recursos més elementals. El Síndic va fer èmfasi, sobretot, en dos aspectes: unificar i revisar els criteris per atorgar la renda mínima d'inserció (RMI), de la qual molts beneficiaris n'han quedat exclosos, i, incrementar els ajuts pel menjador escolar.

Tendència a l'alça

El Síndic denuncia en el seu informe que la problemàtica de la malnutrició, que abans era puntual, té tendència a augmentar i a agreujar-se per la precarització de la situació social i econòmica de les famílies i la cronificació de les situacions de pobresa.

L'informe també ha detectat situacions de malnutrició infantil provocades no pas per la falta d'aliments, sinó per les circumstàncies en què es cuinen. Segons el text, “són cada cop més freqüents els casos de famílies en situació d'infrahabitatge, que viuen en habitacions rellogades, en habitatges ocupats en males condicions, que tenen dificultats per accedir a una cuina, o en situació de pobresa energètica per manca de determinats subministraments d'energia a la llar a causa d'impagaments”.

Gent que queda fora

Una de les principals denúncies del Síndic de Greuges fa referència a la renda mínima d'inserció. En aquest punt considera que el canvi de criteris per accedir a la renda mínima accentua l'exclusió social, per la qual cosa proposa revisar i renovar els expedients i un canvi de criteri. A Catalunya hi ha 542.800 persones desocupades (el 65%) que no reben ni subsidi ni prestació, més del doble que l'any 2008. El Síndic denuncia que l'existència de fills en situació de risc derivada de la falta d'ingressos familiars “no sigui una condició suficient o un factor de discriminació positiva en l'accés a aquesta prestació”. Dirigeix les seves peticions de coordinació als departaments d'Empresa i Ocupació; Benestar Social i Família; Ensenyament, i Salut, i també als consells comarcals.

LA FRASE

No hi ha cap justificació pressupostària per minvar aquests recursos socials
Rafael Ribó
Síndic de greuges

LA XIFRA

750
infants menors de 16 anys
estan diagnosticats per l'ICS el juny del 2013 amb codis diagnòstics relacionats amb la pobresa i la desnutrició infantil.

Les beques menjador, la clau per a moltes famílies

Ampliar la cobertura de les beques per a menjadors escolars és prioritari, si es vol evitar que creixi la malnutrició dels infants menors de 16 anys a Catalunya i garantir, com a mínim, un àpat diari. El Síndic de Greuges va criticar ahir la disparitat de criteris per donar ajudes dels diversos consells comarcals –en alguna comarca, gent amb menys recursos no té opció de beca, perquè es puntuen segons barems diferents– i va demanar “un llindar de renda unificat a totes les comarques equiparable a l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), per sota del qual totes les sol·licituds de menjador escolar rebin ajut”. Proposa també consensuar “criteris homogenis” entre els diversos consells per concedir el servei.

El Síndic reclama, d'altra banda, que l'administració resolgui i pagui els ajuts abans de l'inici o durant els primers dies del curs, i que garanteixi el funcionament del servei de menjador als instituts –que fan jornada intensiva els cinc dies de la setmana– per poder oferir una alimentació adequada als alumnes socialment desafavorits.

Finalment Ribó va denunciar que la situació de falta d'alimentació en els infants s'agreuja els mesos de juliol i agost, i va reclamar a les administracions que es potenciïn activitats de lleure i s'obrin les escoles a l'estiu per fer activitats i atendre els menors més vulnerables.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.